Wykonanie
... nawet i w żałobie. Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wprawdzie dla mnie są w tym roku zupełnie zbędnym elementem kalendarza i skoro nie ma już z nami mojej Babuni to po prostu mogłyby się skończyć zanim się zaczęły. Zgodnie z tradycją do stołu jednak i tak będzie trzeba usiąść. Przedstawiam więc przepis na
sałatkę warstwową. Od kilku lat za sprawą mojej Mamy regularnie gości na naszym świątecznym
stole. Kolorowa, stosunkowo lekka, a przy tym prosta i szybka w przygotowaniu, cow ferworze prac świątecznych bardzo się liczy.
Składniki (na dużą misę):1 puszka
kukurydzy1 puszka
ananasasłoiczek
selera konserwowegook 30 dag
wędliny drobiowej w kawałku(
szynka,
polędwica)3-4
jajka gotowane na twardokawałek
pora (kilka centymetrów)słoik
majonezu (250 ml)Przygotowanie:Zanim przystąpimy do robienia sałatki produkty z puszek porządnie odsączamy z zalewy.
Na dno przeźroczystej misy układamy posiekanego
selera. Warstwę smarujemy
majonezem. Wykładamy
kukurydzę. Ponownie cienko smarujemy
majonezem. Wykładamy
wędlinę drobiową pokrojoną w średnią kostkę.
Majonez. Ostatnią warstwę, którą smarujemy
majonezem stanowi pokrojony w kostkę
ananas. Na
majonez posypujemy cienką warstwę drobno siekanego
pora. Na sam wierzch posypujemy drobniutko posiekanym
jajkiem.
Sałatka pięknie prezentuje się w przeźroczystym naczyniu. Przy nakładaniu należy sięgać samego dna by
mieć cały przekrój smaków. Dla mnie to już domowy smak. Prezentowane zdjęcia pochodzą jeszcze z zeszłych Świąt Wielkanocnych, kiedy Babcia była z nami... .Ech, szkoda gadać. Te i każde następne Święta będą już niepełnowartościowe. Zawsze to z Babcią najpierw dzieliło się
jajkiem czy opłatkiem... zawsze z Nią się ustalało menu, zawsze razem przy
stole. Smutno i źle.Nie wierzę, że święta bez Niej mogą się odbyć.Wam mimo to smacznego i wesołego świętowania.