Wykonanie
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/-1438763251.jpg)
Pizza z
Kurkami i
Serem Brie to idealne połączenie smaków, które z pewnością warto włączyć do swojego menu.Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu daniu nadaje wykwintności i elegancji. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy lub nawet... romantyczną kolację.
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/1780059475.jpg)
Ciasto:25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
olejułyżka
cukrułyżeczka
soliok. 100 g
mozzarelli (lub
żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g
serka brie (naturalny)ok. 250 g
kurek (mogą być mrożone)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/1697113192.jpg)
ok. 100 ml
sosu pomidorowegooregano,
bazylia,
sól,
pieprzDrożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej
wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy
drożdże!). Następnie dodajemy
cukier i kopiatą łyżkę
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że
drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę, resztę
wody oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej
mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy
olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/614735465.jpg)
Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie)
spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy
sos pomidorowy, posypujemy szczyptą
oregano,
bazylii,
pieprzu i
soli.Następnie posypujemy startą
mozzarellę, wykładamy pokrojony
serek brie oraz
kurki (jeżeli używamy mrożonych, należy je wcześniej na moment zanurzyć w ciepłej wodzie i osuszyć ręcznikami papierowymi).Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta.Gotową pizzę podajemy z
ketchupem i ulubionymi sosami, np.
czosnkowym.
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/346462725.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/1225693070.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/-1482686154.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/-1028260167.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/-1438763251.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/232770536.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/-917264300.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/-348727825.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/-447476192.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/24441963.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/395118028.jpg)
![](/Data/Images/www.slodkastrona.com\2014_slash_11_slash_domowa-pizza-z-kurkami-i-serem-brie/l/-1056299776.jpg)