Wykonanie
Gyros to jedna z popularniejszych sałatek cieszących się uznaniem szczególnie na przyjęciach i wszelkich spotkaniach w szerszym gronie. Gyros jest uwielbiany przez wszystkich wielbicieli Kebaba. Polecam.
2 podwójne
piersi z kurczakaprzyprawy (możemy użyć gotowej
mieszanki przypraw do Kebabu-Gyros lub użyć po szczypcie suszonych:
kolendry,
gorczycy,
majeranku,
rozmarynu,
chili,
kurkumy,
słodkiej papryki,
goździków,
soli)
pieprzczosnek w proszku
olejkapusta pekińskaok. 5
pomidorówok. 1 duży
ogórek (opcjonalnie)2
cebulepuszka
kukurydzyok. 200 g
majonezuok. 200 g
ketchupuSałatka Gyros - Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy
przyprawami tak aby pokryć całe
mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej
mieszanki przypraw dodajemy jej ok. 2-3 czubate łyżki, pół łyżeczki
czosnku w proszku oraz szczyptę
pieprzu).Kawałki
kurczaka smażymy na rozgrzanym
oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.
Pomidory,
ogórka oraz
cebulę kroimy w dość drobną kostkę,
kapustę szatkujemy. Odrobinę solimy, możemy też użyć niewielką ilość
pieprzu.Usmażonego
kurczaka przekładamy na dno dużej szklanej misy. Na
mięso wykładamy
majonez, posypujemy
cebulą, smarujemy
ketchupem i kładziemy
pomidory. Następnie wykładamy pokrojony
ogórek,
kukurydzę, a na wierzch poszatkowaną
kapustę pekińską.