Wykonanie
"Pleśniak" - popularne ciasto, którego nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi...
...jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka z
białek oraz proszku budyniowego i do tego mnóstwo
owoców..."Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia.Pleśniak - Składniki:Ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki krupczatki250 g
masła (zimnego)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
cukru pudrucukier waniliowy5
żółtekBudyniowa pianka:5
białek3/4 szklanki
cukruziarenka z jednej
laski wanilii lub
cukier z prawdziwą
wanilią (ewentualnie zwykły
cukier waniliowy)2 opakowania budyniu
waniliowego bez
cukru (po 40 g)2 łyżki
olejuok. 500 g dowolnych
owoców (
borówki,
truskawki,
maliny itp.)
cukier puder do oprószeniaPleśniak - Sposób przygotowania:
Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny.Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i do formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką wyrównując ciasto. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia.Całkowicie studzimy ciasto.Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal na wysokich obrotach miksera bardzo powoli wsypujemy
cukier, po czym dodajemy
wanilię (lub
cukier z
wanilią). Zmieniamy poziom robota na najniższy i powoli wsypujemy proszki budyniowe. Na końcu dodajemy
olej.Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy
owoce. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta.Pieczemy w temperaturze ok. 185 stopni przez ok. 30-40 minut. Gdy ciasto przestygnie oprószamy
cukrem pudrem.