Przepyszny deser z dość ciekawym połączeniem kokosu i granatu. Powiązanie tych smaków idealnie ze sobą komponuje tworząc eksplozje smaków na naszych podniebieniach. Jedwabista, wręcz kremowa, kokosowa panna cotta złamana orzeźwiającą galaretką z granatów, a wszystko polane rubinowym syropem - poezja zamknięta w kieliszku...galaretka z granatu:2/3 szklanki soku z granatów4 łyżki cukru2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki ciepłej wody4 łyżki ziarenek z granatukokosowa panna cotta:350 ml śmietanki 30%150 ml mleka1/2 szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki cukru pudrułyżka żelatyny + odrobina ciepłej wodycukier waniliowyok. 250 ml śmietanki 30%syrop z granatu:1/3 szklanki cukru100 ml soku z granatówok. 2 łyżki ziarenek granatuGalaretka z Granatu:Żelatynę zalewamy ciepłą wodą - odstawiamy na ok. 4 minuty. W tym czasie podgrzewamy sok z granatu wraz z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę z wodą - dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy ziarenka granatu - odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejąca galaretkę przelewamy do pucharków i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia.Kokosowa Panna Cotta:Żelatynę rozpuszczamy w ok. 4 łyżkach ciepłej wody.Śmietankę i mleko podgrzewamy wraz z wiórkami kokosowymi, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Gdy tylko zacznie się gotować ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę z wodą - dokładnie mieszamy do rozpuszczenia - studzimy. Następnie panna cotte wylewamy na stężałą galaretkę - chłodzimy do momentu zastygnięcia.Schłodzoną śmietankę ubijamy i wykładamy na wierzch deserów.Syrop z granatów:Sok podgrzewamy na niewielkim ogniu wraz z cukrem. Gotujemy ok. 8 minut dość często mieszając. Pod koniec dodajemy ziarenka granatów - studzimy.Desery polewamy powstałym syropem tuż przed podaniem.* źródło inspiracji: przepis z wege.qkiz.pl