Wykonanie
Kremowy Deser
Kokosowy z uwielbianą przez wielu Nutellą.
Czekolada z
Kokosem to niemal połączenie idealne tworzące elegancką, pięknie prezentującą się Panna Cottę. Deser bardzo prosty w przygotowaniu, a dość efektowny, pyszny w smaku i sycący - już jeden pucharek zasyci naszą potrzebę "na słodkie".
Kremowy Deser
Kokosowy z Nutellą - Składniki: (ok. 6 deserów)Warstwa kokosowa:350 ml
śmietanki 30%150 ml
mleka1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki
cukru pudru (lub mniej)
łyżka
żelatyny + odrobina ciepłej
wodycukier waniliowyok. 150-200 g Nutelliok. 200 ml schłodzonej
śmietanki 30%Kremowy Deser
Kokosowy z Nutellą - Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 4 łyżkach ciepłej
wody.
Śmietankę i
mleko podgrzewamy wraz z wiórkami kokosowymi,
cukrem waniliowym oraz
cukrem pudrem. Gdy tylko zacznie się gotować ściągamy z ognia i dodajemy
żelatynę z
wodą - dokładnie mieszamy do rozpuszczenia - studzimy.Na dno każdego pucharka wykładamy warstwę
kokosową - umieszczamy w lodówce to lekkiego stężenia (resztę Panna Cotty trzymamy na wierzchu w dość ciepłym miejscu). Następnie do kieliszków nakładamy ok. łyżeczkę Nutelli, a na nią warstwę Panna Cotty - znów chłodzimy w lodówce do zastygnięcia. Gdy tylko warstwa kokosowa stężeje wykładamy kolejną łyżeczkę Nutelli a na to pozostałą część Panna Cotty - studzimy w lodowce.
Śmietankę ubijamy i wykładamy na wierzch każdego deseru. Możemy przyozdobić tartą
czekoladą oraz wiórkami kokosowymi.