Wykonanie
Składniki380 g
makaronu rigatoni lub penne1 duża
cebula25 g
boczku wędzonego500 g
pieczarek1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżka
oliwy1 łyżeczka
masładuża garść
natki pietruszki20 g
parmezanusos beszamelowy25 g
masła15 g
mąki380 ml
mleka1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzuszczypta
gałki muszkatołowejdo wysmarowania formy1 łyżeczka
oliwyWykonanie
cebulę obrać i drobno posiekać
boczek pokroić w drobną kostkę
pieczarki wyczyścić i opłukać, a następnie pokroić w dość cienkie plasterkiprzystawić
makaron i gotować go w osolonej wodzie, aż będzie al dente na chłodną patelnie dać
boczek, poczekać aż zacznie skwierczeć i wytapiać się. Wtedy dodać
cebulę i podsmażać, aż
cebula się zeszkli. Wtedy przełożyć zawartość patelni na talerzyk na tej samej patelni z resztkami tłuszczu z
boczku, wlać
oliwę, dodać
masło oraz
pieczarki.
Pieczarki od razu posolić, popieprzyć i podsmażać aż odparuje z nich większość
wody, ale nie cała – niech będą wciąż jędrnewtedy dodać do
pieczarek podsmażone
boczek i
cebulę, wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę, a następnie zestawić patelnię z ogniazielona
pietruszkę posiekać i dodać do
pieczarekzrobić
sos beszamelowy: w garnku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i zasmażyć aż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać powoli
mleko intensywnie mieszając i rozprowadzić sos do uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek. Doprawić
solą,
pieprzem, gałką i podgrzewać jeszcze 1 do 2 min ciągle mieszając, by sos się nie przypalił. Odstawić garnek z ognia. W tym daniu sos ma być dość rzadki, więc w razie potrzeby można dodać troszkę więcej
mlekanaczynie do zapiekania wysmarować
oliwąsos beszamelowy dodać do
pieczarek i wymieszać, a następnie dodać jeszcze
makaron, wymieszać całość i wyłożyć do naczynia z grubsza wyrównać i posypać startym
parmezanemzapiekać w 190ºC przez 20 minutpodawać gorące