Wykonanie
Budyń z
jabłkami w miodzie, czyli
jabłka z
rodzynkami i
miodem, zapiekane pod warstwą puszystego i lekkiego,
maślanego ciasta to pyszny deser lub podwieczorek.Deser koniecznie do wypróbowania, bo ma niepowtarzalny smak. Nawiązuje do tradycyjnych domowych budyniów, które chętnie przyrządzano, głównie jako posiłki dla dzieci, jeszcze przed erą budyniów z proszku. Mam tu na myśli głównie tradycyjne budynie
chlebowe, z czerstwego
pieczywa gotowanego z
mlekiem,
jajkami,
skrobią i
cukrem, a ten deser to nawiązanie do tematu.owalne naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm. 2 duże lub 4 małe porcjeSkładnikiciasto125 g
masła100 g
cukru10 g
cukru waniliowego125 g
mąki3
jajkaszczypta
soli do
białekwarstwa
jabłek3 kwaśne
jabłka50 g
miodu1 łyżeczka
soku z cytryny15 g
rodzynekdo wysmarowania formy
masłodo posypania
cukier puderWykonanie
jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkędo
jabłek dodać
miód,
sok z cytryny oraz
rodzynki i wymieszać
żółtka oddzielić od
białekza pomocą miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodać
żółtka i dalej ucierać, a po chwili dodać
mąkębiałka ze szczyptą
soli ubić na sztywna pianę. 1/3 piany wmieszać do ciasta mikserem, by nieco je rozrzedzić, a resztę piany wmieszać już delikatnie łyżkążaroodporną formę wysmarować
masłem, przełożyć do niej
jabłka i równo rozłożyć na dnie na
jabłka wylać ciasto
budyń wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C, na 35 do 40 min, aż ciasto wyrośnie i będzie przyrumienione na złoto-brązowy kolor
budyń wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie posypać
cukrem pudremdeser można podawać na ciepło lub po wystudzeniu

Opublikowano: 19 czerwca 2015Przepis, po modyfikacjach, z magazynu "Sielskie Życie" nr 01/2015Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Pieczone
ziemniaki
Tzatziki
Twarożek z
rzodkiewką i
szczypiorkiem
MakówkiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus