ßßß Cookit - przepis na Jabłka w miodzie zapiekane pod ciastem

Jabłka w miodzie zapiekane pod ciastem

nazwa

Wykonanie

Budyń z jabłkami w miodzie, czyli jabłka z rodzynkami i miodem, zapiekane pod warstwą puszystego i lekkiego, maślanego ciasta to pyszny deser lub podwieczorek.
Deser koniecznie do wypróbowania, bo ma niepowtarzalny smak. Nawiązuje do tradycyjnych domowych budyniów, które chętnie przyrządzano, głównie jako posiłki dla dzieci, jeszcze przed erą budyniów z proszku. Mam tu na myśli głównie tradycyjne budynie chlebowe, z czerstwego pieczywa gotowanego z mlekiem, jajkami, skrobią i cukrem, a ten deser to nawiązanie do tematu.
owalne naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm. 2 duże lub 4 małe porcje
Składniki
ciasto
125 g masła
100 g cukru
10 g cukru waniliowego
125 g mąki
3 jajka
szczypta soli do białek
warstwa jabłek
3 kwaśne jabłka
50 g miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
15 g rodzynek
do wysmarowania formy
masło
do posypania
cukier puder
Wykonanie
jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę
do jabłek dodać miód, sok z cytryny oraz rodzynki i wymieszać
żółtka oddzielić od białek
za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodać żółtka i dalej ucierać, a po chwili dodać mąkę
białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę. 1/3 piany wmieszać do ciasta mikserem, by nieco je rozrzedzić, a resztę piany wmieszać już delikatnie łyżką
żaroodporną formę wysmarować masłem, przełożyć do niej jabłka i równo rozłożyć na dnie na jabłka wylać ciasto
budyń wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C, na 35 do 40 min, aż ciasto wyrośnie i będzie przyrumienione na złoto-brązowy kolor
budyń wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie posypać cukrem pudrem
deser można podawać na ciepło lub po wystudzeniu
Opublikowano: 19 czerwca 2015
Przepis, po modyfikacjach, z magazynu "Sielskie Życie" nr 01/2015
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pieczone ziemniaki
Tzatziki
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Makówki
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/jablka-w-miodzie-zapiekane-pod-ciastem