ßßß Cookit - przepis na Zupa kalafiorowa z kurczakiem

Zupa kalafiorowa z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Za oknem szaro i zimno. Z niecierpliwością czekam na wiosenne promyczki słońca i
tęsknię za zapachem budzącej się do życia przyrody. W ramach poprawienia sobie nastroju przejrzałam wczoraj cały katalog zdjęć, które zrobiłam wiosną i latem ubiegłego roku. Kilka z nich zostało zrobione na giełdzie warzywno-owocowej i z jednego uśmiechnęły się do mnie dorodne kalafiory. Natychmiast nabrałam ochoty na zupę kalafiorową . Zapraszam Was na zimową wersję mojej kalafiorowej z kurczakiem i pieczarkami a wraz z pozdrowieniami zostawiam obraz wiosny.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
1 mały kalafior
4 duże pieczarki
300 g filetu piersi kurczaka
3 średnie ziemniaki
1,5 l bulionu warzywnego
1, 5 łyżki oliwy
50 ml śmietany do zup
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól
pieprz
Sposób wykonania:
kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy,
ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i płuczemy,
ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, kiedy bulion zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy kalafiory, gotujemy na wolnym ogniu, w tym czasie myjemy filet kurczaka, osuszamy, kroimy w paseczki lub kostkę a następnie oprószamy solą i pieprzem,
pieczarki płuczemy i kroimy w plastry, na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso kurczaka, podsmażamy około 7 min., dodajemy pieczarki i smażymy całość jeszcze około 5 min.,
kurczaka z pieczarkami dodajemy do gotującego się bulionu z warzywami,
całość gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie (około 15), pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy śmietanę,
zagotowujemy i zestawiamy z ognia,
podajemy z natką pietruszki i świeżym pieczywem.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/01/Zupa-kalafiorowa-z-kurczakiem.html