ßßß Cookit - przepis na Zupa z porów z wędzonym łososiem

Zupa z porów z wędzonym łososiem

nazwa

Wykonanie

To zupa z charakterem i wyjątkowym smakiem. Wyrazisty por, złamany aksamitnym serkiem i śmietaną , a jednocześnie podkreślony charakterystycznym smakiem wędzonego łososia i aromatycznego koperku stanowi kompozycję niezapomnianej przyjemności dla podniebienia.
Składniki:
- 20 dag ziemniaków,
- 1 cebula,
- 25 dag porów (najlepiej białe części),
- 2 łyżki masła,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 10 dag wędzonego łososia w plastrach,
- 100 g serka topionego, kremowego,
- 4 łyżki gęstej śmietany do sosów i zup 18%,
- posiekany koperek ,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w małą kostkę,
cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę,
pory kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy, w garnku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy cebulę i pory, dusimy na małym ogniu około 5 min.,
wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki, gotujemy około 20 min.,
zupę lekko studzimy i miksujemy na jednolitą masę a następnie wlewamy ponownie do garnka i podgrzewamy,
Niewielką ilość zupy odlewamy do garnuszka i rozpuszczamy w nim serek topiony (dobrze mieszamy aby nie pozostawić grudek ). Następnie wlewamy to do reszty zupy i dodajemy śmietanę,
Doprawiamy solą i pieprzem,
Zupę rozlewamy do miseczek , każdą porcję dekorujemy pokrojonym w paski wędzonym łososiem i posiekanym koperkiem.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/03/Zupa-z-porow-z-wedzonym-lososiem.html