Wykonanie
Biszkopt:2
jajka(
białka oddzielić od
żółtek),100g
cukru,50g
mąki pszennej,30g
mąki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBudyń:2 budynie
śmietankowe,2 łyżki
masła,600 ml.
mleka,2
galaretki wiśniowej,1 kg
czereśni lub inne
owoce jak
jagody czy
truskawkiDo ozdoby:200 ml kremówkiPiekarnik rozgrzać do 160 stopni.Dno tortownicy o wymiarach 26cm wyłożyć pergaminem.
Białka ubić na sztywno,wsypać
cukier miksować aż zgęstnieje.Dodać
żółtka i ubijać na niskich obrotach.Obie
mąki przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia do masy i delikatnie wymieszać.Wylać do tortownicy,piec 30 minut.
Owoce umyć,pozbawić pestek.500 ml.
mleka zagotować z 50g
cukru.W 100 ml. rozrobić proszek budyniowy.Gdy
budyń będzie gotowy dodać
masło.Gorący
budyń wykładamy na upieczony
biszkopt,nie wyjmując go z obręczy.Na gorący
budyń wykładamy
owoce.
Galaretki rozprowadzić w 3 szklankach gorącej
wody z 3 łyżkami
cukru.Gdy
galaretka lekko stężeje zalewamy
owoce i wstawiamy do lodówki.Po stężeniu ciasta dekorujemy
bitą śmietaną.