Wykonanie
Ciasto drożdżowe:250 ml ciepłego
mleka30g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1
jajko2 łyżeczki miękkiego
masła1 łyżeczka
soli4 szkl.
mąki pszennejgarść liści
lubczyku(może być
bazylia)Farsz do bułeczek:150g
szynki150g
sera źółtego lub
mozarellapomidor,
papryka,
czosnekświeży szpinaksól,
pieprz,suszone
zioła prowansalskieZ ciepłego
mleka,
drożdży,
cukru robimy rozczyn.Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
Mąkę przesiać dodać pozostałe składniki.Wlać rozczyn.Ugniatamy do momentu powstania elastycznej kuli.Jeśli masa jest zbyt rzadka dosyp jeszcze
mąki.Przykrywamy,odstawiamy na 1h.W tym czasie robimy farsz.
Szynkę,
paprykę tniemy w kostkę,podsmaż na
maśle.Na sam koniec dodaj posiekany
czosnek.
Ser trzemy na grubych oczkach,
pomidory w drobną kostkę.Ciasto wałkujemy cienko na kształt kwadratu.Na całości rozkładamy umyte i pozbawione ogonków liście
szpinaku,następnie
starty ser i
pomidory.Na jednym z brzegów rozkładamy farsz w formie wałeczka.Od strony farszu zaczynamy rolować!Powstały walec tniemy na 6 cm kawałki,smarujemy delikatnie
olejem i sypiemy dowolnie
serem,
ziołami,
czarnuszką.Układamy bułeczki na papierze do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.