ßßß Cookit - przepis na „Pieczone buraki w sosie jogurtowym z miętą”.

„Pieczone buraki w sosie jogurtowym z miętą”.

nazwa

Wykonanie

Oto buraczki w innej wersji - na podstawie przepisu Roberta Makłowicza :
np. 8 buraczków mniej więcej jednakowej wielkości
½ l gęstego jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
sól , cukier
2 łyżki oliwy z oliwek
Buraki myjemy , zalewamy wodą i gotujemy ok. godziny / półtorej ( nakłuwamy długą wykałaczką aby sprawdzić czy są już wystarczająco miękkie ). Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie należy oskrobać buraki ze skórki i pokroić w kostkę. Przekładamy je do dużej miski.
W drugiej, mniejszej misce przygotowujemy sos jogurtowy.
Wyciskamy sok z cytryny , dodajemy ok. ½ łyżeczki cukru , troszkę soli ; mieszamy te składniki żeby się rozpuściły : sól i cukier. Następnie dodajemy jogurt , oliwę i dokładnie mieszamy.
Gdy sos już będzie gotowy , zalewamy nim buraczki, mieszamy i całość chłodzimy w lodówce.
Buraczki podajemy na zimno jako dodatek do drugiego dania.
Mają ciekawy , orzeźwiający smak.
Smacznego :)
Źródło:http://taksobiegotuje.blox.pl/2013/03/Buraczki-gotowane-krojone-w-kostke-w-sosie.html