ßßß Cookit - przepis na Chrupiące lody orzechowe bez maszyny

Chrupiące lody orzechowe bez maszyny

nazwa

Wykonanie

Domowe lody orzechowe, bez maszyny i bez mieszania! O smaku orzechów laskowych, z dodatkiem chrupiącej posypki orzechowej domowej roboty.
Są przepyszne! Jedne z najlepszych jakie jadłam! I szczerze powiem -nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak wspaniałe! :) A chrupiąca posypka z karmelizowanych orzechów laskowych smakuje wspaniale i mocno chrupie.
Pod linkami znajdziecie przepis na karmelizowaną posypkę orzechową oraz dowiecie się jak obierać i prażyć orzechy laskowe .
Już podzielone porcję można posypać dodatkową ilością posypki :) Musicie wypróbować! :)
1,5 litra lodów
Składniki
400 ml śmietanki 30%
5 żółtek
3 białka
165 g drobnego cukru
50 g orzechów laskowych, obranych, prażonych
100 g karmelizowanej posypki orzechowej (tj. 60 g orzechów laskowych, 5 łyżek cukru, 2 łyżki wody, mała szczypta soli)
Wykonanie
orzechy laskowe obrać i podprażyć, wg tej instrukcji . Musimy podprażyć 50 g do zmielenia oraz dodatkowo 60 g na posypkę, o której piszę poniżej
przygotować posypkę orzechową wg tego przepisu – ilość z przepisu jest dokładną potrzebną ilością na te lody
50 g z obranych i podprażonych orzechów, zmielić bardzo drobno np. za pomocą malaksera
jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru
białka dokładnie oddzielić od żółtek
do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
należy uważać by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera, na sam koniec wsypując do masy zmielone orzechy oraz posypkę orzechową
masę przelać do formy o pojemności minimum 1 , 5 l
włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać!
lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed serwowaniem
Opublikowano: 19 sierpnia 2015
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pierogi z truskawkami
Sałatka z awokado, gruszki i różnych sałat
Ciasto porzeczkowe z bezą
Galette z gruszkami i śliwkami
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/chrupiace-lody-orzechowe-bez-maszyny