Wykonanie
Domowe
lody orzechowe, bez maszyny i bez mieszania! O smaku
orzechów laskowych, z dodatkiem chrupiącej posypki orzechowej domowej roboty.Są przepyszne! Jedne z najlepszych jakie
jadłam! I szczerze
powiem -nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak wspaniałe! :) A chrupiąca posypka z karmelizowanych
orzechów laskowych smakuje wspaniale i mocno chrupie.Pod linkami znajdziecie przepis na karmelizowaną posypkę
orzechową oraz dowiecie się jak obierać i prażyć
orzechy laskowe .Już podzielone porcję można posypać dodatkową ilością posypki :) Musicie wypróbować! :)1,5 litra
lodówSkładniki400 ml
śmietanki 30%5
żółtek3
białka165 g drobnego
cukru50 g
orzechów laskowych, obranych, prażonych100 g karmelizowanej posypki orzechowej (tj. 60 g
orzechów laskowych, 5 łyżek
cukru, 2 łyżki
wody, mała szczypta
soli)Wykonanie
orzechy laskowe obrać i podprażyć, wg tej instrukcji . Musimy podprażyć 50 g do zmielenia oraz dodatkowo 60 g na posypkę, o której piszę poniżejprzygotować posypkę
orzechową wg tego przepisu – ilość z przepisu jest dokładną potrzebną ilością na te
lody50 g z obranych i podprażonych
orzechów, zmielić bardzo drobno np. za pomocą malaksera
jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by
białka nie zaczęły się ścinać). By
jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić
jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
śmietana i
jajka powinny być mocno schłodzone
śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3
cukrubiałka dokładnie oddzielić od
żółtekdo 5
żółtek dodać 1/3
cukru i ubijać długo, a masa
zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta3
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3
cukrunależy uważać by nie przebić
śmietany i
białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i
łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu
białekwszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera, na sam koniec wsypując do masy zmielone
orzechy oraz posypkę
orzechowąmasę przelać do formy o pojemności minimum 1 , 5 lwłożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Lodów nie trzeba mieszać!
lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed serwowaniem
Opublikowano: 19 sierpnia 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Pierogi z
truskawkamiSałatka z
awokado,
gruszki i różnych
sałatCiasto
porzeczkowe z
beząGalette z
gruszkami i
śliwkamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus