Wykonanie
Tak, przepis ten załączam do konkursu-akcji. Ja jako wegetarianka szczególnie upodobałam sobie
mleko, które jest dla mnie surogatem
białka z
mięsa. Apropos, już niedługo mój przepis na wegańskie hot-dogi. Zupę można podać z bułeczkami na parze, które bardzo lubię, z
ryżem,
makaronem lub z grzankami cynamonowymi (miękkie
masło mieszamy z
cynamonem, opcjonalnie z odrobiną
cukru i smarujemy kromkę
chleba, ładujemy na kwadrans do rozgrzanego piekarnika, ewentualnie opiekacza). I tu moja drobna uwaga -
jogurt dodajemy na końcu, po zdjęciu z palnika. zupa ta ma większe skłonności do ważenia się niż zwykła owocowa czy zabielana pomidorówka.
Mleko i
przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają wszystkie składniki, które
młody organizm potrzebuje do rozwoju - pamiętajmy o tym. Wraz z tym jak się starzejemy składniki zawarte w
mleku są przez nas coraz słabiej przyswajalne.
3-4 szklanki
mlekalaska
wanilikawałek kory
cynamonu, ewentualnie
cynamon w proszkuszczypta
gałki muszkatołowej3
żółtka4 łyżki
cukru1 czubata łyżka
mąki20 dag
jogurtu (u mnie grecki)ulubione
owoce, mogą być takie z kompotu
Mleko powoli zagotowujemy wraz z
przyprawami. Laskę należy rozciąć i dodać ziarenka do
mleka a następnie wrzucić ja w całości (pamiętajmy aby ją wyjąc z garnka przed zalaniem
żółtek).
Żółtka wraz z
cukrem ubijamy na kogel
mogel, dodajemy
mąkę. Zagotowanym
mlekiem zalewamy
żółtka nie przerywając ubijania, jeszcze raz całość zagotowujemy doprowadzając do wrzenia. Przed podaniem mieszamy z
jogurtem, ewentualnie dosładzamy do smaku.