Wykonanie
Wanilia to
owoc strąkowej rośliny Vanilla planifolia (
wanilia płaskolistna) z rodziny storczykowatych. Vanilla zakwita bladożółtymi kwiatami, z których powstaje
owoc w postaci strąka wypełnionego drobnymi nasionami. W drodze do uzyskania ciemnobrunatnych lasek o charakterystycznym zapachu stosuje się wiele zabiegów, sam bowiem
owoc nie posiada żadnego aromatu. Aby go uzyskać, strąki poddaje się naprzemiennym procesom fermentacji i suszenia. Na powierzchni strąków pojawiają się wówczas kryształki, które wydzielają wspaniałą,
waniliową woń. Wtedy strąki suszy się (zazwyczaj na słońcu), a następnie ponownie ogrzewa w wilgotnych warunkach. Podczas suszenia strąki
tracą 80% wilgoci, a cały proces wydobywania aromatu trwa kilka miesięcy.Historia i pochodzenie
Wanilia pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie już Aztekowie stosowali ją jako
przyprawę aromatyzującą
napój czekoladowy. Odkryta w Meksyku przez Hiszpanów i sprowadzona do Europy szybko podbiła jej podniebienie swoim niezwykłym smakiem. Sam Meksyk był czołowym producentem
wanilii aż do XIX wieku. Ta wyłączność wynikała z trudności uprawy – zapylać kwiaty Vanilla planifolia mogły wyłącznie specyficzne, żyjące w Meksyku owady. Na początku XIX wieku we Francji dokonano pierwszego, ręcznego zapylenia kwiatu. To pozwoliło rozszerzyć
pola uprawy poza Meksyk.Obecnie
wanilia uprawiana jest, poza Meksykiem - na Madagaskarze, na wyspie Reunion i na Tahiti, stąd też mogą występować nieznaczne różnice smakowe, na które wpływ mają różne warunki uprawy i różne metody procesu fermentacji i suszenia
lasek wanilii. Poszczególne rejony specjalizują się też w „waniliowym przetwórstwie”. Madagaskarska
wanilia dostępna jest, poza tradycyjnymi laskami, w postaci 100% ekstraktów,
waniliowego proszku z nasion i pasty, co niewątpliwie poszerza kulinarne horyzonty zastosowań tej wspaniałej
przyprawy.Jak używać?Po otwarciu opakowania, w którym
wanilia została zakupiona, należy przechowywać ją w szczelnym słoiczku, najlepiej przesypaną
cukrem kryształem.
Laskę wanilii przekrawamy na pół
ostrym nożem, zeskrobujemy drobne nasiona i dodajemy do potrawy.
Wanilię można użyć również w całości, np. do aromatyzowania sosu na bazie
mleka. Wówczas całą
laskę wanilii gotujemy w
mleku, następnie opłukujemy pod bieżącą
wodą, osuszamy i zamykamy w szczelnym słoiczku z
cukrem.Do czego stosować?
Wanilią aromatyzuje się prawie wszystkie ciasta i desery, słodkie sosy, dania na bazie
mleka i
owoców.