Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Polędwica dojrzewająca w ...Dzikie smaki »Zapiekanka pieczarkowa – wspomnienie dzieciństwa
Składniki:-
pieczarki – ok. 0,75 kg (duże i twarde)-
bułki (według upodobania, najlepiej nie „dmuchane”)-
ser typu
mozzarella – ok.0,5 kg (lub inny, który się dobrze topi),- 2-3 łyżki
oleju,-
przyprawy:
sól,
pieprz i ulubione
zioła (u mnie najczęściej
czosnek niedźwiedzi,
suszone pomidory,
bazylia),-
keczup domowy (opcjonalnie)Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać, opłukać i starkować na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wlać
olej, rozgrzać i wsypać
pieczarki. Dusić na dość dużym ogniu, aby oddały trochę
wody. Nie muszą być jednak całkowicie odparowane. Podczas smażenia doprawić do smaku i dosypać
zioła. Można dodać trochę
keczupu, niezbyt dużo żeby nie zabić smaku
pieczarek. Zestawić patelnię z ognia i włączyć piekarnik – grill, żeby się już nagrzewał.
Bułki przekroić, jak na kanapki,
ser starkować na dużych oczkach. Na
bułki układać dość gruba warstwę farszu i posypywać
serem. Przygotowane zapiekanki ułożyć na blachę i wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 10 min w temp. 180 st. z włączonym grillem. Czas zapiekania należy kontrolować, bo zależy od tego jak sprawuje się nasz piekarnik. Mocno zbrązowiony
ser jest gorzki.Oczywiście skład i dodatki należy modyfikować według własnych upodobań, np. można dodawać na farsz plastry
pomidora lub
papryki. Nasze dzieci uwielbiają wersje najprostszą J .Sposób na szybką kolację i odświeżenie
bułek.poniedziałek, 14 września 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter