ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny krupnik polski

Tradycyjny krupnik polski

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj całkiem poważna sprawa. Taka sobie niby prosta zupa a ile trzeba się natrudzić żeby ją zrobić . Co i w jakiej kolejności wrzucić, żeby uzyskać odpowiedni smak, który miał krupnik naszych babć lub mam??? I najważniejsza sprawa ile kaszy dodać, żeby w naszym krupniku łyżka nie stała dęba??? Pamiętam swoje pierwsze doświadczenia …hahaha dodałam kasze na tak zwane „oko” i uzyskałam raczej kaszankę warzywną niż zupę. Nie odpuściłam ćwiczeń bo bardzo lubię krupnik więc teraz z całą odpowiedzialnością dzielę się sprawdzonym przepisem zarówno pod względem proporcji jak też smaku.
Ilość porcji – 6-7
Czas wykonania – 90 min.
Stopień trudności – średni
Składniki:
1,75 l wody,
2 skrzydełka drobiowe,
4 żołądki drobiowe,
150 g żeberek świeżych,
100 g kaszy jęczmiennej,
2-3 dag suszonych grzybów,
2 średniej wielkości ziemniaki,
2 duże marchewki,
1 mała pietruszka,
kawałek selera (korzeń),
kawałek pora,
1 średnia cebula,
½ łyżki masła,
posiekany koperek lub natka pietruszki,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
sól i pieprz
Sposób wykonania:
żeberka, skrzydełka i żołądki myjemy i gotujemy w wodzie na wolnym ogniu, bez przykrycia,
co jakiś czas klarujemy wywar ( czyli zbieramy szum, który się zbiera),
do sklarowanego wywaru dodajemy pietruszkę, por, seler, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 20 min, w tym czasie grzyby myjemy i moczymy w ¼ szklanki wrzątku (około 10 min.),
marchew kroimy w talarki,
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę,
cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kosteczkę, na łyżce masła szklimy cebulę i dodajemy pokrojone w paseczki
grzyby z wodą, w której się moczyły,
kiedy pietruszka, por i seler są już miękkie, wyjmujemy warzywa a dodajemy kaszę, gotujemy pod przykryciem około 15 min, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz przesmażoną cebule z grzybami,
doprawiamy sola i pieprzem,
podajemy z posiekaną pietruszką lub koperkiem,
żołądki możemy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podać z krupnikiem, mniam….
Oryginalny pojemnik na spaghetti z kolekcji ziołowej w Galerii pod Psem
Inne propozycje:
Postna zupa rybna z domowym makaronem
Tradycyjna zupa ogórkowa, zabielana wg przepisu z 1900 r.
Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/07/Tradycyjny-krupnik-polski.html