Wykonanie
Dziś na obiad potrawa wywodząca się z kuchni indyjskiej.Czerwone
curry z
wołowiną to bardzo aromatyczne i intensywne w smaku danie.
Sercem potrawy jest odpowiednio dobrana
mieszanka przypraw, a ta niecodzienna kombinacja w połączeniu z
wołowiną z pewnością zawróci wam w głowach!Na 4 porcje potrzebujemy:1/2 kg
mięsa wołowego z
rostbefu1 szkalnka
ryżu jaśminowego1 średniej wielkości
cebula3
szalotki5 ząbków
czosnku2 puszki
pomidorów pokrojonych (opcjonalnie 1 puszka
pomidorów +
koncentrat pomidorowy)
natka kolendry1 i 1/2 czerwonej
papryczki chilliłyżeczka
trawy cytrynowejkilka łyżek zwykłego
oleju rzepakowego lub
słonecznikowegoMieszanka przypraw:1 łyżeczka
kurkumy2 łyżeczki
papryki ostrej1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
pieprzu kolorowego ziarnistego1 łyżeczka
soli w krysztale1 łyżeczka
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
kminku1/2 łyżeczki
gorczycy1/2 łyżeczki ziaren
kolendry1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej5-6 szt.
goździkówszczypta
szafranuPrzygotowanie:Taką
mieszankę przypraw ucieramy w moździerzu do uzyskania odpowiedniego rozdrobnienia. Następnie cał ą przygotowan ą mieszank ą - czerwonym
curry i 2 łyżkami
oleju nacieramy pokrojone kawałki
wołowiny i odstawiamy do lodówki na ok 1 do 2 godzin.
W międzyczasie drobno siekamy
cebulę i
szalotki,
papryczkę chilli (koniecznie czyścimy z pestek) ,
czosnek w plasterki. Po upływie wymaganego dla marynaty czasu, na patelni szklimy
cebulę,
szalotki i dodajemy papryczkę. Następnie dodajemy
wołowinę. Gdy
mięso się przysmaży dodajemy
czosnek posiekany,
trawę cytrynow ą,
pomidory z puszki i całość dusimy na małym ogniu przez ok 2 godziny, żeby
wołowina była miękka. Na koniec dodajemy
natkę kolendry. Tak przygotowane czerwone
curry najlepiej smakuje z
ryżem.Uwaga: sos powinien
mieć gęst ą konsystencję, uzyskamy j ą poprzez odparowanie podczas duszenia nadmiernej ilości
wody.
Smacznego ;-)Tags:
Wołowina w czerwonym
curry,czerwone
curry,
curry,
wołowina,
krewetka.info
curry,
mieszanka przypraw,aromatyczne
mięso,czerwone
curry z
wołowinąnast. »Dodaj komentarz