ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-kokosowa krajanka z kaszy jaglanej nadziana żurawiną

Czekoladowo-kokosowa krajanka z kaszy jaglanej nadziana żurawiną

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Ciasteczka słonecznikowo - ...
Smoothy pełne zdrowia, czyli ... »
Dziś zapraszam Was na przepis na zdrowsze słodkości. Kasz jaglana, to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. W swoim składzie posiada dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Niegdyś jadło się ją bardzo często, dziś znów wraca na nasze stoły. Ja, zważywszy na to, że jestem ogromnym łasuchem na słodkości, podaję ją w przeróżnych deserach i ciastach. Dziś proponuję spróbować mojej czekoladowo-kokosowej krajanki z kaszy jaglanej nadzianej żurawiną. Smaczny, zdrowszy deser idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. A co najważniejsze również najmłodsi po niego sięgają. Spróbujcie.
* przepis własny - powstał na zasadzie udanego eksperymentu kulinarnego
... kasza jaglana, żurawina i kokosowa nuta - zdrowszy i jakże pyszny deser
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej firmy Kupiec
2 szklanki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g
20 g czekolady mlecznej (można zastąpić gorzką, aby było zdrowiej)
2 czubate łyżki wiórków kokosowych + do posypania krajanki
garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Na małym ogniu gotujemy kaszę jaglanką z 2 szklankami mleka, mieszamy.
Pod koniec gotowania, około 10-12 minuty ** dodajemy stopniowo posiekaną na drobniejsze kawałki czekoladę i wiórki kokosowe, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Gotujemy jeszcze chwilę, aż nasza masa mocniej zgęstnieje.
** Jeśli wolicie mniej wyczuwalną i widoczną kaszę doradzam ugotowanie jej zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie dodanie do jeszcze ciepłej rozpuszczonej czekolady z wiórkami kokosowymi i wymieszanie lub zmiksowanie składników.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy naszą jaglaną masę.
Dodajemy żurawinę, lekko wciskając w masę. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi.
Odstawiamy do przestudzenia. Gdy nasza masa całkowicie przestygnie wkładamy ją do lodówki. U mnie na całą noc, ale po około 3 godzinach krajanka powinna całkowicie zastygnąć i dać się kroić.
Po wyjęciu z lodówki dowolnie kroimy i podajemy.
Smacznego
wtorek, 14 lipca 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/07/Czekoladowo-kokosowa-krajanka-z-kaszy-jaglanej.html