Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Ciasteczka słonecznikowo - ...Smoothy pełne zdrowia, czyli ... »Dziś zapraszam Was na przepis na zdrowsze słodkości.
Kasz jaglana, to jedna z najstarszych i najzdrowszych
kasz. W swoim składzie posiada dużo łatwo przyswajalnego
białka, witamin B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Niegdyś jadło się ją bardzo często, dziś znów wraca na nasze stoły. Ja, zważywszy na to, że jestem ogromnym łasuchem na słodkości, podaję ją w przeróżnych deserach i ciastach. Dziś proponuję spróbować mojej
czekoladowo-kokosowej krajanki z
kaszy jaglanej nadzianej
żurawiną. Smaczny, zdrowszy deser idealny do popołudniowej
kawy lub
herbaty. A co najważniejsze również najmłodsi po niego sięgają. Spróbujcie.* przepis własny - powstał na zasadzie udanego eksperymentu kulinarnego

...
kasza jaglana,
żurawina i kokosowa nuta - zdrowszy i jakże pyszny deser

Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej firmy Kupiec2 szklanki
mleka1 tabliczka
gorzkiej czekolady 100 g20 g
czekolady mlecznej (można zastąpić gorzką, aby było zdrowiej)2 czubate łyżki
wiórków kokosowych + do posypania krajankigarść
suszonej żurawinyPrzygotowanie:Na małym ogniu gotujemy
kaszę jaglanką z 2 szklankami
mleka, mieszamy.Pod koniec gotowania, około 10-12 minuty ** dodajemy stopniowo posiekaną na drobniejsze kawałki
czekoladę i
wiórki kokosowe, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Gotujemy jeszcze chwilę, aż nasza masa mocniej zgęstnieje.** Jeśli wolicie mniej wyczuwalną i widoczną
kaszę doradzam ugotowanie jej zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie dodanie do jeszcze ciepłej rozpuszczonej
czekolady z wiórkami kokosowymi i wymieszanie lub zmiksowanie składników.Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy naszą jaglaną masę.Dodajemy
żurawinę, lekko wciskając w masę. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi.Odstawiamy do przestudzenia. Gdy nasza masa całkowicie przestygnie wkładamy ją do lodówki. U mnie na całą noc, ale po około 3 godzinach krajanka powinna całkowicie zastygnąć i dać się kroić.Po wyjęciu z lodówki dowolnie kroimy i podajemy.Smacznegowtorek, 14 lipca 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!


Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog