ßßß Cookit - przepis na Słodko-słony mus i chrupiące rożki tortillowe z ...

Słodko-słony mus i chrupiące rożki tortillowe z ...

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam Was na dość nietypowy i oryginalny przepis. Połączenie smaku słodkich owoców i białego sera śródziemnomorskiego potrafi zaskoczyć. Jeśli tak jak ja i moi goście lubicie słodko-słone smaki, te przekąski są dla Was.
Przygotowałam dwie małe przekąski - jedną jest oryginalny słodko-słony mus, a drugą chrupiące rożki tortillowe z truskawkowo-serowym nadzieniem. Ta druga cieszyła się nie lada powodzeniem u młodszego pokolenia. No cóż, powiedzcie szczerze któż nie lubi chrupiących przekąsek nadzianych m.in. truskawkami. A że oprócz truskawek wkradł się również zielony i serowy składnik... to tylko cieszyło, że rożki tak szybko znikały.
Zapraszam na przepis.
... goście byli zachwycenie moim słodko-słonym musem i chrupiącymi rożkami z truskawkowo-serowym nadzieniem
Składniki:
Na słodko-słony mus: (na 5-6 kieliszków)
100 g sera białego typu śródziemnomorskiego do sałatek Arla Apetina Classic
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżki otrąb orkiszowych prażonych + do posypania
16-17 truskawek
1/2 średniego banana
5-6 listków świeżej roszponki
2 tortille (u mnie grillowane)
około 8-10 truskawek
cytryna
kilka listków świeżej roszponki
1/3 łyżki otrąb orkiszowych prażonych
około 50 g sera białego typu śródziemnomorskiego do sałatek Arla Apetina Classic
odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Słodko-słony mus:
Ser wyjmujemy z opakowania, odcedzamy. 100 g przekładamy do misy blendera.
Do sera dodajemy umyte truskawki, jogurt oraz 1/2 łyżki otrąb orkiszowych. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy 1/2 średniego banana i znów miksujemy.Na typ etapie próbujemy nasz mus. Jeśli wolimy, aby smak naszego musu był mniej intensywny (słoność) możemy dodać jeszcze kawałek banana (to on jest doskonałym "łącznikiem" słonego i słodkiego smaku).
Mus przelewamy do przygotowanych kieliszków. Do każdego kieliszka wkładamy po listku roszponki i podajemy.
Chrupiące rożki tortillowe z truskawkowo-serowym nadzieniem:
Przygotowujemy 2 tortille. Każdą tniemy na 4 równe części, z którym formujemy rożki (zwijamy). Aby skleić brzegi rożków smarujemy je odrobiną oliwy z oliwek lub wodą (zależy od rodzaju tortill).
Tak przygotowane rożki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy rożki przez 5-8 minut, aż staną się chrupkie (zaglądamy, aby się nie przypaliły). Wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia.
Truskawki myjemy i tniemy na połówki, ćwiartki, bądź ósemki. Biały ser kroimy w kostkę (jej wielkość zależy od naszych upodobań).
Chrupiące rożki nadziewamy liśćmi roszponki (po 1-2 na rożek), truskawkami i serem. Wszystko skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i posypujemy delikatnie otrębami.
Podajemy.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/06/Slodko-slony-mus-i-chrupiace-rozki-tortillowe-z.html