Wykonanie
Dziś zapraszam Was na dość nietypowy i oryginalny przepis. Połączenie smaku słodkich
owoców i
białego sera śródziemnomorskiego potrafi zaskoczyć. Jeśli tak jak ja i moi goście lubicie słodko-słone smaki, te przekąski są dla Was.Przygotowałam dwie małe przekąski - jedną jest oryginalny słodko-słony mus, a drugą chrupiące rożki tortillowe z
truskawkowo-
serowym nadzieniem. Ta druga cieszyła się nie lada powodzeniem u młodszego pokolenia. No cóż, powiedzcie szczerze któż nie lubi chrupiących przekąsek nadzianych m.in.
truskawkami. A że oprócz
truskawek wkradł się również zielony i
serowy składnik... to tylko cieszyło, że rożki tak szybko znikały.Zapraszam na przepis.

... goście byli zachwycenie moim słodko-słonym musem i chrupiącymi rożkami z
truskawkowo-
serowym nadzieniem

Składniki:Na słodko-słony mus: (na 5-6 kieliszków)100 g
sera białego typu śródziemnomorskiego do sałatek Arla Apetina Classic2 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 łyżki
otrąb orkiszowych prażonych + do posypania16-17
truskawek1/2 średniego
banana5-6 listków świeżej
roszponki2 tortille (u mnie grillowane)około 8-10
truskawekcytrynakilka listków świeżej
roszponki1/3 łyżki
otrąb orkiszowych prażonychokoło 50 g
sera białego typu śródziemnomorskiego do sałatek Arla Apetina Classicodrobina
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Słodko-słony mus:
Ser wyjmujemy z opakowania, odcedzamy. 100 g przekładamy do misy blendera.Do
sera dodajemy umyte
truskawki,
jogurt oraz 1/2 łyżki
otrąb orkiszowych. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy 1/2 średniego
banana i znów miksujemy.Na typ etapie próbujemy nasz mus. Jeśli wolimy, aby smak naszego musu był mniej intensywny (słoność) możemy dodać jeszcze kawałek
banana (to on jest doskonałym "łącznikiem" słonego i słodkiego smaku).Mus przelewamy do przygotowanych kieliszków. Do każdego kieliszka wkładamy po listku
roszponki i podajemy.Chrupiące rożki tortillowe z
truskawkowo-
serowym nadzieniem:Przygotowujemy 2 tortille. Każdą tniemy na 4 równe części, z którym formujemy rożki (zwijamy). Aby skleić brzegi rożków smarujemy je odrobiną
oliwy z oliwek lub
wodą (zależy od rodzaju tortill).Tak przygotowane rożki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy rożki przez 5-8 minut, aż staną się chrupkie (zaglądamy, aby się nie przypaliły). Wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia.
Truskawki myjemy i tniemy na połówki, ćwiartki, bądź ósemki.
Biały ser kroimy w kostkę (jej wielkość zależy od naszych upodobań).Chrupiące rożki nadziewamy liśćmi
roszponki (po 1-2 na rożek),
truskawkami i
serem. Wszystko skrapiamy delikatnie
sokiem z cytryny i posypujemy delikatnie
otrębami.Podajemy.

Smacznego