ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką - szybko, smacznie i... migdałowo

Migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką - szybko, smacznie i... migdałowo

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Słodko-słony mus i chrupiące ...
Surówka obiadowa z kapusty ... »
Kiedy otrzymałam moją bakaliową nagrodę, wiedziałam, że po prostu muszę od razu upiec jakieś pyszne ciasto. Na wierzchu kosza leżały przepyszne płatki migdałowe, a w kuchni miseczka z czereśniami i czerwone śliwki... Wyobraźnia zadziałała i zaczęłam przygotowywać moje migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką. Jak wyszło? No cóż... na jednym kawałeczku nie umieliśmy skończyć... Spróbujcie i Wy, zapraszam.
* przepis i pomysł własny, inspiracją były otrzymane bakalie. Podstawą do przepisu był przepis z domowego zeszytu na ciasto orzechowe, którym też kiedyś się podzielę.
... ten piękny kolor ciasto zawdzięcza wiejskim jajkom
... migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką - zaraz po wyjęciu z piekarnika
Składniki:
1 szklanka płatków migdałowych
4 całe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza)
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czerwona śliwka (można dać więcej)*
garść czereśni*
cukier puder do posypania ciasta przed podaniem
* ilość dodanych owoców zależy od Was, możecie ją zwiększyć. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności migdałowego smaku ciasta
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania płatków migdałowych - 1 szklankę płatków migdałowych wsypujemy do misy blendera, rozdrabniamy je (wyglądem będą przypominać drobną kaszkę).
Do jednej miski wsypujemy rozdrobnione migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką.
Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy, aż dokładnie utrzemy składniki.
Następnie do masy jajecznej wlewamy powoli olej, miksując na małych obrotach. Po czym delikatnie i stopniowo dosypujemy suche składniki z drugiej miski. Miksujemy dokładnie po połączenia składników.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki.
Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki. Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie, bo owoce i tak podczas pieczenia znajdą się w cieście.
... migdałowe ciasto przed włożeniem do piekarnika
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 35-40 minut (po 35 minutach sprawdzamy ciasto patyczkiem). Ja piekłam w piekarniku gazowym na środkowym poziomie.
Po upieczeniu ciasto studzimy i wyjmujemy z formy, a następnie posypujemy wierzch cukrem pudrem.
... po prostu pyszne ciasto migdałowe z owocami
Smacznego
piątek, 12 czerwca 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/06/Migdalowe-ciasto-z-czeresniami-i-sliwka-szybko.html