Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Słodko-słony mus i chrupiące ...Surówka obiadowa z
kapusty ... »Kiedy otrzymałam moją
bakaliową nagrodę, wiedziałam, że po prostu muszę od razu upiec jakieś pyszne ciasto. Na wierzchu kosza leżały przepyszne
płatki migdałowe, a w kuchni miseczka z
czereśniami i czerwone
śliwki... Wyobraźnia zadziałała i zaczęłam przygotowywać moje
migdałowe ciasto z
czereśniami i
śliwką. Jak wyszło? No cóż... na jednym kawałeczku nie umieliśmy skończyć... Spróbujcie i Wy, zapraszam.* przepis i pomysł własny, inspiracją były otrzymane
bakalie. Podstawą do przepisu był przepis z domowego zeszytu na ciasto
orzechowe, którym też kiedyś się podzielę.
... ten piękny kolor ciasto zawdzięcza wiejskim
jajkom...
migdałowe ciasto z
czereśniami i
śliwką - zaraz po wyjęciu z piekarnikaSkładniki:1 szklanka
płatków migdałowych4 całe
jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza)1 szklanka
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 czerwona
śliwka (można dać więcej)*garść
czereśni*
cukier puder do posypania ciasta przed podaniem* ilość dodanych
owoców zależy od Was, możecie ją zwiększyć. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności
migdałowego smaku ciastaPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania
płatków migdałowych - 1 szklankę
płatków migdałowych wsypujemy do misy blendera, rozdrabniamy je (wyglądem będą przypominać drobną
kaszkę).Do jednej miski wsypujemy rozdrobnione
migdały,
mąkę i
proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką.Do drugiej miski wbijamy
jajka, dodajemy
cukier i miksujemy, aż dokładnie utrzemy składniki.Następnie do masy jajecznej wlewamy powoli
olej, miksując na małych obrotach. Po czym delikatnie i stopniowo dosypujemy suche składniki z drugiej miski. Miksujemy dokładnie po połączenia składników.Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej
mąką keksówki.
Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki.
Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane
owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie, bo
owoce i tak podczas pieczenia znajdą się w cieście.
...
migdałowe ciasto przed włożeniem do piekarnikaCiasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 35-40 minut (po 35 minutach sprawdzamy ciasto patyczkiem). Ja piekłam w piekarniku gazowym na środkowym poziomie.Po upieczeniu ciasto studzimy i wyjmujemy z formy, a następnie posypujemy wierzch
cukrem pudrem.
... po prostu pyszne ciasto
migdałowe z
owocamiSmacznegopiątek, 12 czerwca 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog