Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kokosowe naleśniki z
malinową ...Deser
truskawkowy z
ricottą »Dziś mam dla Was troszkę nietypową propozycję na słodki wypiek. Dlaczego nietypowa? Bo skierowana głównie do wielbicieli zbożowych kaw. Ale... testując na znajomych - smakuje również tym, którzy do wielbicieli nie należą, a ciasto jedli, aż "im się uszy trzęsły" ;)Pomysł na to ciasto powstał pewnego poranka, gdy jeszcze zaspana miałam ochotę na ciepłą zbożową
kawę i coś słodkiego. Po chwili krzątaniny w kuchni postanowiłam połączyć te dwie "zachciewajki" w jedno, smaczne ciasto.Dziś było podobnie z tą różnicą, że miałam również ogromną ochotę na stojące na
kuchennym stole, dojrzałe i pięknie czerwone
truskawki. I tak oto moja "Indianka" przeobraziła się w pyszne ciasto z
truskawkami.A dlaczego "Indianka"? No cóż kolor ciasta i lecący w tle stary film sprawił, że nazwa ta pasowała idealnie. I tak już zostało ;) Zapraszam Was serdecznie do skosztowania mojego
kawowego ciasta z
truskawkami.* pomysł i przepis własny
... ach, te
truskawki... one pasują właściwie do każdego wypieku. Zgadzacie się?
Składniki:4 całe
jajka3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia1 szklanka
cukru1
cukier wanilinowy 8 g4 łyżeczki
kawy zbożowej (np. Inka)2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
wody gazowanejszczypta
soligarść świeżych
truskawekcukier puder lub
polewa czekoladowaPrzygotowanie:Do jednej miski wbijamy same
żółtka, do drugiej
białka.
Żółtka ucieramy dokładnie z
cukrami, następnie dodajemy szklankę
oleju Kujawski,
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kawę inkę i szklankę
wody gazowanej. Wszystko miksujemy do połączenia na wolnych obrotach.W drugiej misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli.Ubite
białka dodajemy do miski z
ciastem, łączymy ręcznie lub miksujemy na bardzo wolnych obrotach.Połowę ciasta wylewamy do natłuszczonej i obsypanej
mąką formy (u mnie duża keksówka 31x12, ale można użyć np. kwadratowej formy). Na ciasto wykładamy połówki
truskawek. Następnie wylewamy na wierzch drugą część ciasta.
Po wystudzeniu ciasto dekorujemy
czekoladową polewą lub posypujemy obficie
cukrem pudrem.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
SmacznegoPrzepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatemserwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent
oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.Przepis dodaję do akcji:sobota, 20 czerwca 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog