ßßß Cookit - przepis na Pulchniutkie ciasteczka kładzione

Pulchniutkie ciasteczka kładzione

nazwa

Wykonanie

Po tych ciasteczkach na stole zostają tylko...słodkie okruszki. Są bardzo pulchne, miękkie i szybkie do zrobienia. A zapach podczas ich pieczenia unoszący się w kuchni jest wspaniały. Gdy tylko wyciągam je z piekarnika nie mogę się doczekać, aż przestygną i będzie można je zjeść. Mój mały kochany pomocnik też wprost przepada za tymi ciasteczkami. Czeka tylko, aż postawię puszkę z nimi na stole i będzie się mogła delektować wypiekiem. Łapie "mniam mniam ciaatko" w obie rączki i z uśmiechem na ustach się nimi zajada. Po chwili przybiegając po jeszcze jedno.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oliwy z oliwek (niepełna)
3 kropelki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
* przepis powstał w oparciu o przepis na "Ciasteczka cytrynowe" z "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję"
Przygotowanie:
Najpierw łączymy wszystkie mokre składniki. Potem dodajemy stopniowo suche składniki, aż ciasto zrobi się miękkie i lepkie. Wykładamy łyżką (duże porcje, wówczas ciasteczka będą piękne i pulchniutkie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenie, pamiętając o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. W oryginalnym przepisie podany czas pieczenia wynosi 6-8 minut, ale u mnie był troszkę dłuższy.
Ciasteczka można również podawać polane np. lukrem truskawkowym. Idealna propozycja w sezonie, gdy królują te piękne, małe, czerwone owoce. Smakują wyśmienicie. Spróbujcie.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/02/Pulchniutkie-ciasteczka-kladzione.html