ßßß
Zdjęcie prezentuje ostatnie gofry...końcówka ciasta spowodowała lekkie luki w pięknych gofrach. Pozostałe pyszne wypieki bardzo szybko znikły z talerza, nie pozwalając na ich uwiecznienie.Składniki:2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżki cukru1 1/2 szklanki mąki pszennej3/4 łyżki cukru waniliowegoszczypta soli2 jajka1/2 szklanki oleju lub oliwy z oliwek1 1/2 szklanki mlekadodatki: owoce, bita śmietana, cukier puderPrzygotowanie:W przeciwieństwie do standardowych przepisów na gofry, nie oddzielam żółtek od białek. Łączę wszystkie składniki razem. Najpierw suche, potem dodaję mokre. Wszystko miksuję, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Uwaga: Aby gofry wyszły chrupiące i nie "giętkie", najważniejsza jest moc gofrownicy! Idealna jest, ta o mocy 1 . 700 W. Jeżeli takiej nie posiadamy (ja w swoim życiu miałam wiele różnych urządzeń), wówczas liczy się czas nagrzewania przed nałożeniem kolejnej porcji masy gofrowej. Im dłużej gofrownica się nagrzewa, tym nasze gofry wyjdą lepsze. Przepis i uwagi odnośnie nagrzewania gofrownicy sprawdzone przeze mnie oraz moich znajomych i rodzinę. Sprawdza się bardzo dobrze. Spróbujcie.Smacznego