ßßß
Teraz zimą jest większe zapotrzebowanie na słodycze. Chętnie pieczemy ciasteczka, pijemy gorącą czekoladę. A co powiecie na gofry? Dostarczą odpowiednie nasycenie słodkimi smakami. Można podać je na śniadanie lub deser. Ciepły koc, kubek kakao i dziecko będzie was wychwalać pod niebiosa;-))Gofry chyba zawsze będą mi się kojarzyć z wakacjami i morzem...A Wam?;-)Przepis zaczerpnięty od Asi na pyszne i chrupiące gofry.
Składniki, około 6-8 sztuk:1,5 szklanki mąki pszennej,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu,1 łyżka cukru waniliowego,2 jaja,0,5 szklanki oleju roślinnego,1 i 1/3 szklanki mleka,Dodatki: bita śmietana, dżem, cukier puder, świeże owoce, bakaliePrzygotowanie:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać oddzielone żółtka, olej i mleko. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić z szczyptą soli na sztywna pianę, którą należy dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką.Nakładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę, można lekko ją przetrzeć papierem nasączonym olejem. Gofry piec około 3-5 minut. Po wystudzeniu jeść z dowolnymi i ulubionymi dodatkami.