Wykonanie
Już kiedyś wspominałam że lubię
bakłażana i wszystkie inne wrzywa też lubię więc wymyśliłam sobie taką zapiekankę. Może to nie jest zupełnie mój autorski przepis ale nie wzorowałam na żadnym konkretnym.Składniki1
bakłażan1
cukinia1
pomidorpo ćwiartce
papryki żółtej i czerwonej1
mozarella lightplaster
żółtego sera5 łyżek
przecieru pomidorowegosól,
pieprzzioła prownsalskie,
bazyliaoliwa, krem balsamicznyWykonanie
Bakłażana pokroić w plastry posolić odstawić na pół godzinki po tym czasie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponownie posolić, popieprzyć, posmarować
oliwą oraz kremem balsamicznym, zgrilować na patelni. Pozostałe wrzywa oraz
mozarellę pokroić na plastry. Składniki układać w formie wysmarowanej
oliwą, polać
przecierem pomidorowym oraz
ziołami. Polać
przecierem pomidorowym (ten przecier to było pójście na łatwiznę, powinien być
sos pomidorowy z
pomidorów z puszki z
cebulką,
czosnkiem i
ziołami) i ułożyć
ser. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 40 minut.