Wykonanie
TARTA Z
KURCZAKIEM I WARZYWAMI ZAPIEKANA POD
SEREMTarta już dawno chodziła za mną jako pomysł na obiad, szczególnie, że nie jest niczym skomplikowanym jakby mogło się wydawać. Z tego tytułu, że mam od jakiegoś czasu formę do tarty postanowiłam wyczarować tartę z
kurczakiem. Zobaczcie co wyszło z tym eksperymentów.
SKŁADNIKI:2
piersi z kurczaka (około 400g),
mrożone warzywa ( u mnie greckie z Biedronki),2 małe
cebule czerwone,opakowanie
ciasta francuskiego,opakowanie
sera żółtego w plastrach (u mnie z Biedronki
ser żółty z kawałkami
papryki, okrągłe plasterki),
przyprawy:
bazylia,
pieprz i
sól,
oregano,
chilli,
przyprawa złocista KAMIS do
kurczaka,1/2 słoika
sosu chińskiego do
kurczaka (w słoiku z Biedronki, choć można zastąpić po prostu
pomidorowym zrobionym z
pomidorów z puszki z dodatkiem
mozzarelli albo coś),
oliwa z oliwek do podsmażenia
kurczaka,WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kostki i przyprawiamy
przyprawą złocistą KAMIS. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i szklimy
czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Po kilku minutach dodajemy do niej
mięso i podsmażamy na złoto.W tym czasie na formę do tarty wykładamy
ciasto francuskie. Kiedy
kurczak jest już ładnie podsmażony dodajemy do niego niecałe opakowanie warzyw po grecku. Przyprawiamy do smaku wedle uznania. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy sos 1/2 słoika
sosu chińskiego. Następnie zawartość patelni rozprowadzamy w formie na tartę, aby było równomiernie. Na wierzch kładziemy plastry
sera żółtego i posypujemy
bazylią.Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Podajemy na ciepło, ale wyśmienita jest również następnego dnia prosto z lodówki.
SMACZNEGO !!!