Wykonanie
Szybkie danie, krótki przepis, rewelacyjne danie.
Bataty w mojej kuchni goszczą bardzo często. Zapiekam je z
oliwą, doprawione
solą i
pieprzem, a czasami dorzucam inne warzywa,
cukinię,
cebulę, czy
korzeń pietruszki, w zależności od stanu zaopatrzenia. Bywa, że posypuję pokruszoną
fetą i
natką pietruszki.Bulwa słodkiego
ziemniaka jest bardzo duża, wydaje się, że jest twarda i pieczenie zabierze dużo czasu. A tymczasem, maksymalny czas zapiekania, pod warunkiem, że pokroimy
ziemniaka na części, to 30 minut.Na wierzchu stają się chrupiące o złociste. Doskonałe warzywo, a sos tahini, który znalazłam u Marty dopełnia jego smak doskonale.
Składniki:ilość widoczna na zdjęciu starcza dla dwóch osób2 - 3 duże
ziemniaki, umyte i pokrojone na ćwiartkigarść świeżej
miętysól,
pieprzolejsos tahini:2-3 łyżki pasty tahini3-4 łyżki
wodysok wyciśnięty z 1/2
cytryny1 ząbek
czosnkusól,
pieprzJak zrobiłam:Umyte i pokrojone
bataty ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natarłam je
oliwą, posypałam
solą i
pieprzem i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez około 20 minut, aż
ziemniaki były złociste na wierzchu.sos:W miseczce wymieszałam tahinę z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i
sokiem z cytryny. Dolewałam
wodę, aż sos był kremowy. Wtedy doprawiłam go
solą i
pieprzem.Upieczone
ziemniaki polałam sosem i posypałam posiekaną
miętą.
Do
ziemniaków bardzo dobra jest
zielona sałata s dowolnym dressingiem. Doskonałe danie na lato.