ßßß Cookit - przepis na Ruda zupa

Ruda zupa

nazwa

Wykonanie

Mama robiła nam taką - oczywiście bez tak wyrazistych przypraw - kiedy byłyśmy małe. Tata przynosił nam ze sklepu ulubione soczki (karotki), a kiedy było nam mało mama robiła domowy sok. Jadłyśmy i piłyśmy jej tyle, że miałam aż pomarańczowe dłonie.
Bomba witamin i mikroelementów. Niezwykle sycąca i d elikatna, ale również pełna aromatu. Wzmocni Twój układ odpornościowy, korzystnie wpłynie na wzrok, poprawi kolor Twojej skóry, a nawet odświeży oddech. To wszystko w warzywie, które jest królem tego dania ... zupa krem z marchewki.
LISTA SKŁADNIKÓW:
1 kg marchewki
duży ziemniak
żółta papryka
cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
łyżka masła
łyżeczka ostrej papryki
2 ziarna ziela angielskieg o
2 listki laurowe
pół ł yżeczki cynamonu
sól, pieprz
5,55,5 szklanki wody lub bulionu drobiowego, albo kostka rosołowa
+ do każdej porcji: łyżeczka jogurtu greckieg o, łyżeczka pestek dyni i łyżeczka sosu z granata lub so su, czy ostu balsamicznego, któr y ja osobiście uwielbiam.
Marchewki i zi emniaka obierz, pokrój w plasterki i wrz uć na rozgrzaną w garnku oliwę i masło, duś na małym ogniu przez kilka chwil. Następnie pok rój cebulę i paprykę, dorzuć do garnka. Do daj przyprawy : listki laurowe, ziele angi elskie, cynamon, mielona paprykę i czosnek. Kiedy aromat przypraw zacznie unosić się w kuchni, dolej do garnka wodę lub bulion i posól i popierz. Gotuj pod przykryciem, aż marchew zmięknie.
Wyjmij z prawie gotowej już zupy ziarenka ziela i listki laurowe. Zmiksuj wszystko. Dopraw do smaku. Do każdej miseczki dodaj łyżkę jogurtu, ziaren dyni i ciemnego sosu.
Gotowe!
Możesz dla pewności przecedzić zupę, żeby nikomu nie trafiła się nie zmiksowana marchewka. Nikt nie lubi grudek! Chyba, że w budyniu ;)
Pozdrawiam,
M.
Źródło:http://szczypta-soli.blogspot.com/2013/09/ruda-zupa.html