Wykonanie
Mama robiła nam taką - oczywiście bez tak wyrazistych przypraw - kiedy byłyśmy małe. Tata przynosił nam ze sklepu ulubione soczki (karotki), a kiedy było nam mało mama robiła domowy sok. Jadłyśmy i piłyśmy jej tyle, że miałam aż
pomarańczowe dłonie.

Bomba witamin i mikroelementów. Niezwykle sycąca i d elikatna, ale również pełna aromatu. Wzmocni Twój układ odpornościowy, korzystnie wpłynie na wzrok, poprawi kolor Twojej skóry, a nawet odświeży oddech. To wszystko w warzywie, które jest królem tego dania ... zupa krem z
marchewki.

LISTA SKŁADNIKÓW:1 kg
marchewkiduży
ziemniakżółta paprykacebula3 ząbki
czosnku4 łyżki
oliwyłyżka
masłałyżeczka
ostrej papryki2 ziarna
ziela angielskieg o2
listki laurowepół ł yżeczki
cynamonusól,
pieprz5,55,5 szklanki
wody lub
bulionu drobiowego, albo
kostka rosołowa+ do każdej porcji: łyżeczka
jogurtu greckieg o, łyżeczka pestek dyni i łyżeczka sosu z
granata lub so su, czy ostu balsamicznego, któr y ja osobiście uwielbiam.
Marchewki i zi emniaka obierz, pokrój w plasterki i wrz uć na rozgrzaną w garnku
oliwę i
masło, duś na małym ogniu przez kilka chwil. Następnie pok rój
cebulę i
paprykę, dorzuć do garnka. Do daj
przyprawy :
listki laurowe, ziele
angi elskie,
cynamon, mielona
paprykę i
czosnek. Kiedy aromat przypraw zacznie unosić się w kuchni, dolej do garnka
wodę lub
bulion i
posól i popierz. Gotuj pod przykryciem, aż
marchew zmięknie.Wyjmij z prawie gotowej już zupy ziarenka ziela i
listki laurowe. Zmiksuj wszystko. Dopraw do smaku. Do każdej miseczki dodaj łyżkę
jogurtu, ziaren dyni i ciemnego sosu.Gotowe!

Możesz dla pewności przecedzić zupę, żeby nikomu nie trafiła się nie zmiksowana
marchewka. Nikt nie lubi grudek! Chyba, że w budyniu ;)Pozdrawiam,M.