Wykonanie
Kluseczki, które dziś prezentuję, robiłam wczoraj na słodki, poniedziałkowy obiad. Przepis powstał z przypadku- miałam ochotę na słodki obiad, a w domu była tylko
mąka,
jaja, kostka
sera z kończącą się datą ważności i pozostałości niedzielnych
ziemniaków. Zebrałam, więc to co było i zrobiłam kluseczki - nazywam je leniwe, choć wiem, że wiele osób do swoich leniwych
ziemniaków nie
daje, ja jednak uważam, że leniwe są właśnie z dodatkiem
ziemniaków, a kluski bez
ziemniaków to kluski
serowe i tego
będę się na moim blogu trzymać. Jest jeszcze jedna sporna kwestia dotycząca leniwych - czy są to kluski, pierogi, czy kopytka. Z wszystkimi wersjami się spotkałam, w moim regione najczęściej jednak
mówi się kluski, więc ja
będę nazywać je kluskami. Tak więc dziś zapraszam Was do gotowania klusek leniwych, oto przepis:SKŁADNIKI:- 0,5 kg ugotowanych
ziemniaków- 250 g
sera białego- 1 szklanka
mąki pszennej- 1
jajko- szczypta
soli-
masło i
bułka tarta do polania, ewentualnie też
cukier do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:1. Ostudzone
ziemniaki przepuszczamy 2
razy przez praskę.2. Dodajemy
ser,
makę,
jajko i
sól.3. Zagniatamy gładkie i zwarte ciasto- może być tak, że będziemy potrzebować więcej
mąki niż w przepisie, bo np.
ziemniaki nie były mączne tzw. kluskowe tylko soczyste,
sałatkowe lub też
twaróg był mokry czy
jajko było duże. Warto więc po wymieszaniu składników, zanim wyciągniemy ciasto na stolnicę, zobaczyć czy ciasto nie jest zbyt rzadkie i czy nie klei się za bardzo, w razie gdy tak jest dodajemy stopniowo po łyżce
mąki, aż do uzyskania takiej konsystencji, żeby nie kleiło się przesadnie do rąk i żeby można było z ciasta uformować wałek.4.Wykładamy ciasto na posypaną
mąką stolnice, dzieli na czesci, z kazdej formujemy walek, lekko do splaszczamy i kroimy po skosie na 4-5 cm kluseczki.5. Wrzucamy kluseczki na osolony wrzatek i gotujemy ok. 2 min od wyplyniecia.6.Wyjmujemy lyzka cedzakawa i osoczamy.7. W rondelku rozpuszczmy troszke
masla, dodajemy bulke
tarta i rumienimy. Zdejmujemy z ognia i jesli ktos lubi dodajemy jeszcze
cukier. Polewamy kluski zruminiona bulka.RADA: 1)Jesli nie podajemy klusek od razu, warto odcedzic je na sicie i chwile po tym przelac zimna
woda, aby sie nie posklejaly.2) jesli ktos dba o linie lub jest na diecie odradzam polewanie klusek
maslem i bulka[ a juz napewno tą nieskromna iloscia co ja na zdjeciu:) ], zamiast tego polecam podec je z
musem owocowym np.
jabłkowym, sosem
owocowym np. ze zmiksowanych , niestety juz tylko mrozonych
truskawek,
jogurtem czy tez
mlekiem.Smacznego!




