Wykonanie
Różne też były dla dam i mężczyzn potrawy:
Tu roznoszono tace z całą służbą
kawy,Tace ogromne, w kwiaty ślicznie malowane,Na nich kurzące wonnie imbryki blaszaneI z porcelany saskiej złote filiżanki,Przy każdej garnuszeczek mały do
śmietanki.Takiej
kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym
kraju:(...)
Panie starsze już wcześniej wstawszy piły
kawę,Teraz drugą dla siebie zrobiły potrawęZ gorącego,
śmietaną bielonego
piwa,W którym
twaróg gruzłami posiekany pływa.Zaś dla mężczyzn więdliny leżą do wyboru:Półgęski tłuste, kumpia, skrzydliki ozoru,Wszystkie wyborne, wszystkie sposobem domowymUwędzone w kominie
dymem jałowcowym;W końcu wniesiono zrazy na ostatnie danie:Takie bywało w domu Sędziego śniadanie.Chyba każdy zna powyższy cytat z "Pana Tadeusza", opisujący śniadanie w Soplicowie po powrocie z polowania. Każdy zna opis przyrządzania
kawy, ale mało kto zwraca uwagę na kolejne wersy, opisujące jak posilało się starsze towarzystwo. Otóż na dworach jadano rano śniadanie "francuskie", czy też "kontynentalne", nie nazywając go pełnoprawnym posiłkiem (posilne "śniadanie" podawano później, w
porze lunchu). Serwowano na nie
kawę i
ciasteczka czy sucharki, ale był to zwyczaj w XIX wieku względnie nowy. Tradycjonaliści, jak widać z przytoczonego wyżej fragmentu, trzymali się raczej starszej potrawy, to jest polewki
piwnej, zwanej też gramatką, faramuszką czy biermuszką. Jest ona dość specyficzna w smaku, znana w wielu odmianach, raczej na słodkawo, ale bardzo dobra. Polecam wypróbowanie:Zupa z
piwa z "Kucharki litewskiej":3 litry
piwa, 3 szklanki
śmietany, (4—6
żółtek), trochę
soli i
cukru. Do tego
ser świeży lub grzanki.Trzy litry lekkiego
piwa zagotować, odstawić, włożyć trzy szklanki lub więcej kwaśnej
śmietany lub sześć
żółtek, trochę
soli,
cukru do upodobania i to wszystko mieszać na ogniu do zupełnego ogrzania; skoro się przewróci, wylać na
bułkę podsmażoną lub
chleb w kostki pokrajany. Można tu użyć
sera świeżego pokrajanego i na wydaniu włożyć do wazy.Polewka
piwna, czysta ("Ilustrowany kucharz krakowski"):1 litr (kwartę) niezbyt mocnego
piwa zagotować z kawałkiem
cukru,
cynamonu, kilku gwoździkami, troszką
skórki cytrynowej, (kto lubi z
rodzynkami), podać wreszcie trochę
soku cytrynowego. Gdy się zagotuje, podawać od razu na stół z
serem zwykłym, pokrajanym w kostkę....i zabielana (tamże):Zagotować 1 litr (kwartę)
piwa z korzeniami jak powyżej. Gdy się zagotuje, wlać do niego 3/4 litra (3 kwaterki) dobrej, kwaśnej
śmietany ubitej dobrze z 4
żółtkami i łyżką miałkiego
cukru, rozbijając mocno
rogalkiem, nie dać się już temu zagotować, aby się nie zważyło, lecz tylko rozgrzać i podać z
serem. Pokrajanym w kostkę. Jeżeli polewka nie dość słodka, dodać osobno
cukru z
cynamonem.W "365 obiadach" znajdziemy Gramatkę z
piwa:Wstawić kwartę
piwa dobrego zwyczajnego, wsypać dobrą garść
chleba starego utartego na tarce, trochę
cynamonu i
goździków, rodzenków kto lubi to i imbieru, włożyć kawałek młodego
masła, zagotować razem i wylać w wazę....oraz Polewkę z
piwa ze
śmietaną.Zagotować w rondlu dobrego zwyczajnego
piwa kwartę jedną. Osobno rozbić w garnku dobrą kwaterkę
śmietany kwaśnéj, z czterema
żółtkami i łyżką miałkiego
cukru; gdy się
piwo zagotuje, lać e powoli ciągle mięszając w garnek gdzie jest
śmietana z
żółtkami; wstawić na ogień, żeby się tylko rozgrzało i wylać w wazę, gdzie jest przygotowany
chleb krajany w kostkę,
twaróg dobry także pokrajany i parę łyżek
cukru z
cynamonem.Zaś w "Praktycznej kucharce" zupę z
piwa :Trzy kwarterki
piwa gotuj z trochą
cynamonu, skórkami cytrynowemi, rozbij w garnku 8
żółtek, dodaj pół kwarterki gotowanéj
śmietanki, zmieszaj na gorąco dobrze razem;
daje się z grzankami z
bułek na podłuż krajanemi.Najbliższy czasowo (1844) opisywanym wydarzeniom "Dwór wiejski" podaje przepis na
Piwo z
Jajami i
Śmietaną .Wlej w rądel
piwa dobrego, nie zwietrzałego butelkę; jeżeli mocne, dolej
wody. Gdy więcej osób jak cztery daj też i więcej
piwa. Wstaw na ogień. Weź
Cukru ćwierć funta otarłszy go skorkami z
pomarańczy. Do wazy nakraj
chleba żytniego w kostkę,
sera świeżego tyleż, daj sześć
żółtek, ubijesz w garneczku wraz z czterema łyżkami
śmietany kwaśnej, ale świeżej. Wystaw rądel z ognia, mieszaj ciągle wlewając
jaja w
piwo, aby się nie zwarzyło. (Nigdy na ogniu
jaja w bijać nie trzeba, ale w chwili, kiedy się jakakolwiek zupa gotuje i
póki kipi, mieszając ciągle, wlewać
przyprawę). Nalej
piwo wrzące na
chleb i
ser w wazie. Jeżeli
Cukru nie lubisz, nie kładź go w
piwo, tylko daj miałki na stół. —
Pomarańczowe skórki i
vanilia, dziwnie dobry smak nadają
piwu. — Polewkę z
wina też się robi jak
piwo, tylko same się
żółtka bez
śmietany i
sera dają i
bułkę, a nie
chleb kraje w wazę. Dwie
Cynamonowe laski gotują się w
winie i
Cukru ćwierć funta się do niej bierze.