Wykonanie
Dotychczas, gdy robiłam zupę
szparagową, wszelkie
przyprawy i rosołki przyćmiewały delikatny smak
szparagów. Na szczęście podejrzałam, jak tę zupę robi moja teściowa i uważam ten przepis za genialny. Głównie ze względu na prostotę wykonania i ograniczoną liczbę składników. W końcu smak
szparagów został zachowany!
Składniki:- 1 pęczek białych
szparagów,- ok. 2/3 łyżeczki
soli,- 1,5 łyżeczki
cukru,- 1/3 szklanki słodkiej
śmietanki,- 1
żółtko.Sposób wykonania:
Szparagi obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Główki odkładamy na bok, a resztę wrzucamy do osolonej
wody. Na pęczek
szparagów daję ok. 1,5 l
wody. Powinno jej być ok. 2
razy więcej, niż sięgają
szparagi w garnku. Gotujemy
szparagi do miękkości, pod koniec wrzucając główki. Dodajemy
cukier i mieszamy. Wyłączamy, by zupa się nie gotowała. Osobno mieszamy
żółtko w
śmietanie i ostrożnie ją wlewamy do zupy. Ja zawsze wlewam najpierw parę łyżek zupy do
śmietany z
żółtkiem, dopiero po tym, po łyżce wlewam
śmietanę do zupy. Jest to dobry sposób, by zupa nam się nie zważyła. Przy podgrzewaniu jej (np. na następny dzień) musimy pilnować, by zupa się nie zagotowała.Zupa przygotowana w ten sposób zachowuje delikatny smak
szparagów, gdyż wszelkie inne
przyprawy są zbyt mocne dla nich.
Przepis dołączam do akcji: