ßßß
Składniki:- 1 pęczek białych szparagów,- ok. 2/3 łyżeczki soli,- 1,5 łyżeczki cukru,- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki,- 1 żółtko.Sposób wykonania:Szparagi obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Główki odkładamy na bok, a resztę wrzucamy do osolonej wody. Na pęczek szparagów daję ok. 1,5 l wody. Powinno jej być ok. 2 razy więcej, niż sięgają szparagi w garnku. Gotujemy szparagi do miękkości, pod koniec wrzucając główki. Dodajemy cukier i mieszamy. Wyłączamy, by zupa się nie gotowała. Osobno mieszamy żółtko w śmietanie i ostrożnie ją wlewamy do zupy. Ja zawsze wlewam najpierw parę łyżek zupy do śmietany z żółtkiem, dopiero po tym, po łyżce wlewam śmietanę do zupy. Jest to dobry sposób, by zupa nam się nie zważyła. Przy podgrzewaniu jej (np. na następny dzień) musimy pilnować, by zupa się nie zagotowała.Zupa przygotowana w ten sposób zachowuje delikatny smak szparagów, gdyż wszelkie inne przyprawy są zbyt mocne dla nich.
Przepis dołączam do akcji: