Wykonanie
Nie było mnie tu trochę z powodu wakacji. Zasłużonych i wspaniałych. Wróciłam z nowymi pomysłami, inspiracjami i chęciami by gotować. Dziś przedstawiam kremowe i pyszne
lody śmietankowe w wersji dla odważnych, bo z
pieprzem. Takich
lodów nie kupisz w sklepie. Są pyszne
solo, ale też jako dodatek do karmelizowanych
owoców. Warto. Na podstawie przepisu Davida Lebovitza, "The Perfect Scoop".Składniki (na 4 porcje
lodów):1/2 szklanki (125 ml) pełnego
mleka1/3 szklanki (65 grams)
cukru1 łyżka (15 ml) ziaren
czarnego pieprzu, następnie zmiażdzonych w moździerzu lub tłuczkiemmała szczypta
soli1 szklanka (250 ml)
śmietanki kremówki 30 lub 36% tłuszczu3 duże
żółtka jajWykonanie:Podgrzać
mleko,
cukier, nieco zmiażdżony w moździerzu
pieprz, szczyptę
soli i 1/2 szklanki
śmietanki.Niemalże do wrzenia. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozwolić ostygnąć. W tym czasie
śmietanka wchłonie aromat
pieprzu. Powinno to potrwać co najmniej godzinę, ale można też włożyć taką
śmietankę do lodówki na kilka godzin.Podgrzać
śmietankę pieprzową niemalże do wrzenia. Dodać pozostałe 1/2 szklanki schłodzonej
śmietanki - tym samym obniżając temperaturę całości*.Przecedzić przez gęste sitko, wyciskając z pozostałych w nim ziarenek
pieprzu jeszcze nieco aromatu. Taką ciepłą mieszankę od razu wlewać - partiami - do
żółtek - cały czas intensywnie mieszając rózgą.Masę jajeczno-
mleczną przelać do garnka i na małym ogniu podgrzewać - cały czas bardzo intensywnie mieszając rózgą (mieszałam w trybie ciągłym, by nie dopuścić do zagotowania się masy) aż do czasu gdy włożona do garnka szpatułka pokryje się cienką warstwą zgęstniałego płynu. U mnie trwało to około 5 minut.Garnek od razu włożyć do kąpieli lodowej (tzn. do naczynia z
wodą wypełnionego kostkami
lodu) - w celu szybszego obniżenia temperatury mieszanki, a także zastopowania procesów termicznych.Po schłodzeniu do temperatury pokojowej, przełożyć do szczelnego pojemnika do lodówki - do schłodzenia. Na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przez ostatnie 10-15 minut przed przystąpieniem do robienia
lodów można włożyć do zamrażalnika by masa była jeszcze chłodniejsza, a
lody szybciej się ukręciły.Schłodzoną mieszaninę przełożyć do maszyny do
lodów i przygotować
lody wg zaleceń producenta. Można przygotować
lody bez maszyny - chociaż jest to trudniejsze. Wówczas trzeba schładzać masę nieprzerwanie przez co najmniej 5 godzin w zamrażalniku, mieszając masę rózgą jak najczęściej (widelec się nie sprawdza), nawet co pół godziny - aby nie dopuścić do powstania kryształków
lodu w
masie.
Lody nie nadają się do dłuższego leżakowania w zamrażalniku, bo twardnieją.*ja tak zrobiłam, natomiast David Lebovitz te 1/2 szklanki
śmietanki wlał do naczynia które było włożone do kąpieli lodowej i wlał do
śmietanki zgęstniałą masę
żółtkową - by obniżyć jej temperaturę