ßßß Cookit - przepis na Limanda w chrzanowej panierce

Limanda w chrzanowej panierce

nazwa

Wykonanie

U mnie w domu rybkę zjadamy przy najmniej raz w tygodniu. Moje dzieci uwielbiają ryby w panierce więc żeby nie było nudno , powstała panierka nieco inna bo chrzanowa. Tak przyrządzona ryba doskonale pasuje z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z marchewki czy kiszonej kapusty.
Składniki:
3-4 filety z limandy, mintaja lub soli.
5 łyżeczek chrzanu tartego
jajko
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki
sól, pieprz, sok z cytryny
olej do smażenia
Wykonanie:
Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem.
Na talerzyk wbijamy jajko, dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy. na osobne talerzyki wsypujemy mąkę i bułkę tartą. Kawałki rybki moczymy w jajku z chrzanem, mące, jajku i bułce tartej.
Wkładamy filety na dobrze rozgrzany olej i smażymy ok 4 minut z każdej strony.
Smacznego
Źródło:http://smakowiciewmojejkuchni.blogspot.com/2014/03/limanda-w-chrzanowej-panierce.html