ßßß Cookit - przepis na Chutney z kolendrą

Chutney z kolendrą

nazwa

Wykonanie

Nazwa fajna- taka egzotyczna choć to "zwykły" gęsty sos. Nie jest to prawdziwe chutney gdyż brakuje octu i suszonych owoców, a takie ponoć być powinny. Mimo wszystko sos wyszedł ciekawy- dobra alternatywa dla już typowego sosu czosnkowego, który króluje chyba we wszystkich domach podczas sezonu grillowego ;)
Chutney z kolendry jest pikantne przez chilli i czosnek, ale kolendra zdecydowanie łagodzi i odświeża całość. Pyszny sos do dań z grilla, czy warzyw!
Składniki:
pęczek kolendry
mały jogurt typu greckiego
szczypta chilli w proszku
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
2 średnie ząbki czosnku
Liście kolendry dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem i razem z czosnkiem rozdrabniamy w blenderze. Następnie kolendrę z czosnkiem dodajemy do jogurtu ze szczyptą chilli i sokiem z połowy cytryny. Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki, aby sos się "przegryzł".
W styczniu raczej ciężko o prawdziwy grill, a warzyw też nie miałam. Sos dodałam do kawałeczków kurczaka usmażonych w bułce tartej z sezamem. Pycha!
A dla tych, co ostatnio zdrowia życzyli,
Bardzo Wam dziękuję, choć szyja nadal cierpiąca. Wczoraj był już spokój, a dziś znów się zaczęło :( Co za paskudztwo!
Ściskam, Ania
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/01/chutney-z-kolendra.html