Wykonanie
Choć dziś królują
rogale, to u mnie danie, które i tak kojarzy się z Polską, ze Świętami i rodziną. Miałam w planach po raz pierwszy zakasać rękawy i zrobić
rogale Świętomarcińskie...
Dorwałam nawet biały
mak, ale jakoś czasu zabrakło i nie zdążyłam.
Rogale jednak będą, ale zapewne za tydzień ;)Wracając do
ryby po grecku. Jest to proste i lekkie danie, które lubię przygotowywać w szklankach po świeczkach. Każdy ma swoją porcję i może w niej do woli "grzebać" widelcem.
Sama
ryba, jak większość dziś uwielbianych przeze mnie dań, była niechętnie przeze mnie spożywana w dzieciństwie. Dziś nie wyobrażam sobie bez niej Świąt, w
sumie obowiązkowo musi u mnie gościć kilka
razy do roku. W kolejce moich świątecznych ulubieńców jest numerem dwa- zaraz po bigosie, który nie raz wyleczył mnie z
bólu głowy w Nowy Rok!Na koniec jeszcze
wrócę do dzisiejszego Święta Niepodległości . Święta odległego dla wielu
młodych, dla mnie trochę też, choć przyznaję, że z zadumą oglądam programy telewizyjne o ludziach, którzy walczyli o swoje, o Niepodległość Polski, która była dla nich wszystkim.Żałuję, że w Polsce nie jest to Święto radosne i że tak mało biało-czerwonych flag jest widocznych na ulicach...Składniki na 6 porcji w szklankach:ok. 600g
fileta z dorsza lub
mintaja500g
marchwi2 średniej wielkości
pietruszki (ok.100g)niewielki kawałek
seleraduża
cebula2 łyżki
przecieru pomidorowegosól,
pieprz i odrobina
cukruRybę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem. Przyprawiamy
solą i
pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Ryby nigdy nie panieruję ponieważ później panierka i tak staje się mokra i miękka od soku z warzyw.
Rybę można też upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10minut. Unikniemy wtedy specyficznego zapachu w domu, który unosi się po smażeniu.
Rybę odkładamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem warzyw.
Marchew,
pietruszkę i
seler myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobno siekamy i wrzucamy z pozostałymi warzywami na rozgrzaną patelnię z
oliwą. Całość dusimy pod przykryciem, aby warzywa mocno się nie wysuszyły. Gdy
marchew delikatnie zmięknie dodajemy
przecier pomidorowy, ok. łyżeczki
cukru oraz
sól i
pieprz do smaku. Warzywa jeszcze chwilę smażymy już bez przykrycia, aby ewentualnie oddzielona
woda odparowała i odkładamy na bok na 10-15min, aby lekko przestygły.Na dnie szklanek układamy po łyżce warzyw, później warstwę
ryby i tak na przemian do zapełnienia szklanek.
Podajemy
rybę schłodzoną, choć ja zajadam się nią od razu po przygotowaniu :)Smacznego!