Wykonanie
Mięsne "
ośmiornice" z warzywami - tym oto daniem podejmuję wyzwanie, jakie postawił przed blogerami kulinarnymi Iglotex! Konkurs, którego motywem przewodnim jest hasło "Patelnia pełna smaków". Moim zadaniem było wykonanie potrawy z wykorzystaniem wybranej (jednej z kilku)
mieszanek warzyw na patelnię. Ponieważ uwielbiam słońce, podróże do ciepłych
krajów, szum morza, a przede wszystkim uwielbiam hiszpańską kuchnię, zdecydowałam się na potrawę właśnie w hiszpańskich klimatach. Warzywa na patelnię po hiszpańsku to oryginalna
mieszanka warzywna z podsmażanymi ćwiartkami ziemniaczanymi, plastrami
cukinii, papryczką i innymi apetycznymi składnikami. To pomysł na ciekawy posiłek z gorącym, południowym temperamentem. Hiszpańskie warzywa, ale co do nich? Gdy myślę Hiszpania, myślę:
owoce morza! W Polsce jednak trudno o
owoce morza dobrej jakości. Poza tym wiem, że nie każdy za nimi przepada. Dlatego postanowiłam moją hiszpańską patelnię pełną smaków nieco uprościć, tak aby każdy mógł się nią zajadać ze smakiem, a jednocześnie poczuć te gorące, hiszpańskie klimaty. Na talerzu obok warzyw wylądowały więc
ośmiornice. Nieco oszukane, ale za to jakie dobre!
Mięsne "
ośmiorniczki", które, jestem pewna, posmakują każdemu!Jeśli podoba Wam się mój pomysł na hiszpańską patelnię pełną smaków, możecie mi pomóc w zdobyciu nagrody głównej w konkursie. Jednocześnie sami możecie wygrać atrakcyjne nagrody! Do rozdania jest bowiem dwanaście zestawów gadżetów reklamowych Iglotex (pendrive, torba termoizolacyjna,
łopatka drewniana, smycz reklamowa, długopis, t-shirt). Głosy na moją potrawę będzie można oddawać w facebook'owej aplikacji: https://www.facebook.com/Iglotex, wraz z pisemnym uzasadnieniem swojego wyboru w formie postu pod wybraną potrawą. Głosowanie odbywa się w dniach od 19 listopada do 7 grudnia 2014 r. do godziny 23:59. Dziennie można oddać jeden głos. A więc zapraszam do zabawy! I do gotowania oczywiście!
Przepis (cztery porcje):warzywa po hiszpańsku Iglotexwarzywa na patelnię Iglotex2
filety z indyka100ml
octu balsamicznegoczubryca zielonaczubryca czerwona
sól,
pieprzoliwa z oliwek (do warzyw)
olej (do smażenia
mięsa)
Filety z kurczaka umieścić w misce, otoczyć w zielonej czubrycy, zalać
octem balsamicznym. Marynować przez około 30 minut. W osobnej misce połączyć ze sobą
mieszankę warzyw po hiszpańsku oraz
mieszankę warzyw na patelnię. Oddzielić
ziemniaki od pozostałych warzyw. Przełożyć je (
ziemniaki) na patelnię, skropić
oliwą z oliwek, posypać dość obficie
przyprawami: czubrycą zieloną oraz czerwoną,
solą i
pieprzem. Smażyć na małym ogniu, aż do zarumienienia. Pozostałe warzywa przełożyć na drugą patelnię, skropić
oliwą z oliwek, doprawić
ziołami z hiszpańskiej
mieszanki warzyw (
paprykowo-
ziołowa mieszanka), postawić na ogniu. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut, następnie odkryć, doprawić jeszcze nieco
solą, trzymać na ogniu, aż
woda całkowicie odparuje i warzywa nieco się podsmażą. Przygotować
mięso: zamarynowane filety podzielić na pół, tak aby powstały cztery części. Każdą część
mięsa przekroić w taki sposób, jak widać na zdjęciu: mają powstać "
ośmiornice".
Mięso smażyć na patelni, na rozgrzanym
oleju, przez około 5-7 minut z każdej strony (w zależności od grubości
mięsa). Gdy wszystko będzie gotowe, wyłożyć na talerze:
mięsne "
ośmiornice", warzywa oraz
ziemniaki. Podawać.