Wykonanie
Tak puszystego ciasta naprawdę dawno (jeśli nie nigdy!) nie udało mi sie upiec!
Kisielowe ciasto w
żurawinowo-
cytrynowych smakach, które porównać można do słodkiej chmurki. Zachwyca nie tylko smakiem i puszystą strukturą, ale również pastelowymi kolorami. Całe mnóstwo przyjemności dla podniebienia, jak i dla oczu!
/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (jedna blaszka):Warstwa żurawinowa:1 i 1/2szkl
mąki pszennej1szkl
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego2 opakowania
kisielu żurawinowego1/2szkl
oleju rzepakowego2 (duże)
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejWarstwa cytrynowa:1szkl
mąki pszennej200g
śmietany 18%100g
masła1 (duże)
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniasok z 1/2
cytryny1 łyżeczka
skórki z cytryny1szkl
cukru pudru+
masło,
bułka tarta (do wysmarowania i obsypania formy)Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Prostokątną blaszkę wysmarować
masłem, następnie obsypać
bułką tartą. W naczyniu miksującym umieścić składniki na warstwę
żurawinową. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Gotową masę przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować w nim masę
cytrynową: umieścić w naczyniu wszystkie składaniki. Nastawić ponownie maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Z piekarnika wyjąć formę z
ciastem, na
żurawinową warstwę wylać
cytrynową masę, wyrównać. Ponownie wstawić do piekarnika (zmienić opcję grzania na górną grzałkę). Piec przez kolejne 20 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Ostudzone ciasto kroić i podawać.