Wykonanie
Dzisiaj ciąg dalszy słodkich prezentów homemade, które zdążycie jeszcze zrobić i wsadzić pod choinkę dla najbliższych. Pokazywałam Wam już pierniczkowy krem do smarowania oraz
czekoladowe łyżeczki w dwóch wersjach. Dzisiaj znowu mam dla Was coś słodkiego, co z pewnością sprawi ogromną radość osobie, której podarujemy taki prezent.
Czekoladki mini-gwiazdeczki obsypane
kokosem, niczym
płatkami śniegu (lepszy taki niż żaden, prawda?) i
czekoladowy Pan
Ciastek w wersji
kokosowo-żurawinowej. Do zrobienia takich
czekolad(ek) przyda się silikonowa foremka. Jeśli chcecie możecie swoje
czekoladki nadziać
galaretką, bądź
owocami, obsypać zupełnie innymi
bakaliami. Wszystko zależy od Was i Waszej wyobraźni!
Przepis (jedna porcja):100g
mlecznej czekolady1 łyżka
masła+
żurawina,
wiórki kokosoweCzekoladę razem z
masłem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Rozpuszczoną masą
czekoladową napełnić foremkę (u mnie: silikonowa, kształt: Pan
Ciastek). Obsypać
żurawiną i wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki do zastygnięcia (minimum dwie godziny). Gotową
czekoladę delikatnie wyjąć z foremki.
CZEKOLADKI-GWIAZDECZKI Z
KOKOSEMPrzepis (10
czekoladek):200g
mlecznej czekolady1 łyżka
masła1 łyżka
mleczka kokosowego+
wiórki kokosowe (do obsypania)
Czekoladę razem z
masłem i
mleczkiem kokosowym rozpuścić w kąpieli
wodnej. Rozpuszczoną masą
czekoladową napełnić zagłębienia foremki (u mnie: silikonowa, kształt gwiazdek), wyrównać, obsypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gotowe
czekoladki delikatnie wyjąć.
Kochani! Przypominam i jednocześnie w dalszym ciągu bardzo, bardzo, bardzo, bardzo Was proszę o wsparcie mnie oraz mojej owsianki w Finale Konkursu Kulinarny Blog Roku 2013! Głosować możecie TUTAJ, wystarczy że zalogujecie się na stronie www.kulinarni.pl za pomocą facebook'a i klikniecie "głosuj" przy PIECZONEJ
JOGURTOWO-TRUSKAWKOWEJ OWSIANCE! Oprócz tego, że przyczyniacie się do spełnienia mojego marzenia to sami macie szansę wygrać świetne nagrody - do zgarnięcia sprzęt kuchenny!