Wykonanie
Te kokosanki są pyszne, więc polecam je nie tylko na Halloween. Wystarczy pominąć dekoracje w postaci oczu i można je serwować przy każdej okazji :)Lista zakupów na około 16 sztuk :200 ml
mleka kokosowego20 g
masła1 łyżka
miodu160 g
wiórków kokosowych60 g białej kuwerturydrażetki lub gotowe "oczy" z masy cukierniczejczerwony pisak spożywczyDo małego rondla wlać
mleko kokosowe. Dodać połowę
wiórków kokosowych, tj. 80 g oraz
masło. Gotować na małym ogniu, aż
masło się rozpuści. Wrzucić połamaną kuwerturę i pozostałe wiórki. Gotować dopóki
czekolada się nie rozpuści. Wlać
miód. Dokładnie wszystko wymieszać i wystudzić. Gdy masa jest już zimna wstawić rondelek do zamrażarki na mniej więcej 2 godziny.Wyjąć i dużą łyżką wyskrobywać porcje. Z każdej uformować kulkę (masa jest bardzo plastyczna). Poprzyklejać oczy i namalować
pisakiem spożywczym naczynia krwionośne. Kulki
kokosowe poukładać na półmisku i trzymać w lodówce do momentu, aż zostaną zaserwowane.Przepis pochodzi z "Rezepte mit Pfiff" 06/2016
Smacznego :)