ßßß Cookit - przepis na Piszinger! Kajmak? Andrut?

Piszinger! Kajmak? Andrut?

nazwa

Wykonanie

Dla mnie to smak dzieciństwa. Właśnie z tamtych czasów pamiętam tę maślaną, kakaową masę, mocno słodką, ale nigdy za słodką. Pamiętam, jak zawsze chciałam ucierać żółtka i masło z cukrem, ale zaledwie już po kilku minutach miałam dość, kończyły się siły w moim małych wtedy rączkach i do akcji wkraczała mama lub babcia, a gdy i one opadały z sił z pomocą przychodził w końcu i tata. Wszyscy więc mieliśmy w tej maślanej słodkości swój udział. Później mama przekładała andruty, ja wylizywałam łyżkę i wieeeelką miskę, cała byłam w brązowym kremie - od stóp, aż po sam czubek głowy. Jednak wcale mi to nie przeszkadzało, wręcz przeciwnie. Piszinger. Kajmak. Albo najprościej: andrut. A jak u Was w domu nazywano to ... Ciasto?
O tej chrupiącej, kakaowej słodkości zapomnieliśmy wszyscy na naprawdę długi czas. I nagle, kilka dni temu, moja mama sobie o niej przypomniała. Przypomniała i nabrała na nią ochoty! Spojrzała na mnie ... A ja wiedziałam. Będziemy robić piszingera! Jak kiedyś, dawno temu, kiedy jeszcze nawet nie sięgałam blatu.
PISZINGER z masą kakaową
2 opakowania suchych andrutów
2 kostki masła
50g gorzkiego kakao
4 żółtka jaja kurzego
300g cukru białego
Masło zostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut (po to, aby zmiękło). W tym czasie żółtka ubić razem z cukrem. Przełożyć do makutry, dodać masło i gorzkie kakao i ucierać, aż do uzyskania gładkiej masy, bez jakichkolwiek grudek. Tak gotową masą przekładać każdy wafel, skrapiając go uprzednio delikatnie wodą. Po przełożeniu owinąć piszingera w folię spożywczą i czymś obciążyć. Zostawić do zastygnięcia.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/08/piszinger-kajmak-andrut.html