Wykonanie
Podstawą kremu w moich waflach
mleczno -
kakaowych jest
mleko w proszku. Dzięki niemu masa, którą przekładamy
wafle nie zmniejsza kruchości
andrutów.
Wafle nawet na drugi dzień są chrupiące.
Składniki ( do przełożenia 4 warstw, czyli na opakowanie z 5
andrutami):opakowanie
andrutów z grubą kratką200 g miękkiego
masła120 g
cukru pudru200 ml
mleka w proszku1 czubata łyżeczka
kakaoWykonanie:
Masło wyjmujemy z lodówki co najmniej 2 godziny wcześniej. Musi być miękkie.Do
masła dodajemy
cukier puder i całość ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę.Do tak przygotowanej masy, ciągle ucierając, stopniowo dosypujemy
mleko w proszku. Całość miksujemy jeszcze 3 minuty.Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dosypujemy
kakao i ponownie chwilę ucieramy. Tym razem tylko do połączenia się składników.
Wafle przekładamy masami naprzemiennie. Smarujemy nimi stronę z kratką. Masę najlepiej rozprowadza się długą, płaską szpatułką.Tak przygotowane
wafle starannie dociskamy, kroimy na porcje, wkładamy do szczelnie zamykanego pudełeczka (może być duży plastikowy pojemnik spożywczy) i wkładamy do lodówki na 2 - 3 godziny.
Wafle przechowujemy w szczelnym pudełku. Podajemy schłodzone.Smacznego :)Przepis dołączam do akcji kulinarnej: