ßßß Cookit - przepis na Kruche wafle mleczno - kakaowe

Kruche wafle mleczno - kakaowe

nazwa

Wykonanie

Podstawą kremu w moich waflach mleczno - kakaowych jest mleko w proszku. Dzięki niemu masa, którą przekładamy wafle nie zmniejsza kruchości andrutów. Wafle nawet na drugi dzień są chrupiące.
Składniki ( do przełożenia 4 warstw, czyli na opakowanie z 5 andrutami):
opakowanie andrutów z grubą kratką
200 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
200 ml mleka w proszku
1 czubata łyżeczka kakao
Wykonanie:
Masło wyjmujemy z lodówki co najmniej 2 godziny wcześniej. Musi być miękkie.
Do masła dodajemy cukier puder i całość ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę.
Do tak przygotowanej masy, ciągle ucierając, stopniowo dosypujemy mleko w proszku. Całość miksujemy jeszcze 3 minuty.
Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dosypujemy kakao i ponownie chwilę ucieramy. Tym razem tylko do połączenia się składników.
Wafle przekładamy masami naprzemiennie. Smarujemy nimi stronę z kratką. Masę najlepiej rozprowadza się długą, płaską szpatułką.
Tak przygotowane wafle starannie dociskamy, kroimy na porcje, wkładamy do szczelnie zamykanego pudełeczka (może być duży plastikowy pojemnik spożywczy) i wkładamy do lodówki na 2 - 3 godziny.
Wafle przechowujemy w szczelnym pudełku. Podajemy schłodzone.
Smacznego :)
Przepis dołączam do akcji kulinarnej:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/05/kruche-wafle-mleczno-kakaowe.html