Wykonanie
Mój smak dzieciństwa. Kto jeszcze pamięta takie wafle? Mięciutkie, leżące pod stertą książek, aby zmiękły... Pochłanialiśmy je w ciągu 1 dnia! Absolutnie nie-dietetyczne! Przepis mojej ś.p. Babci
Kazi.
1 duże lub 2 małe opakowania kwadratowych
andrutów1
margaryna1 szklanka
mleka3 szklanki
białego cukru5 łyżek
kakaoMleko zagotować, a następnie nadal gotując, rozpuścić w nim
margarynę. Gdy
margaryna się rozpuści, dodać
cukier i mieszać, aż powstanie jednolita polewa. Dodać
kakao i dobrze, intensywnie mieszając i rozcierając grudki, zagotować.Gorącą masę rozsmarowywać łyżką na waflach, które należy układać jeden na drugim. Następnie całość zawinąć w papier
śniadaniowy (ja zawijam w papier po andrutach), włożyć do reklamóweczki/woreczka i przykryć czymś ciężkim. Po godzinie można jeść, chociaż najlepsze jest na drugi dzień.