Wykonanie
Kochacie
masło orzechowe? Pokochacie
masło słonecznikowe! To moja nowa miłość! Minimum składników, odrobina cierpliwości przy blacie kuchennym i maksimum doznań
smakowych!
Masło słonecznikowe w wersji domowej to mój nowy faworyt wśród smarowideł. Już nigdy więcej kupnego
masła! I to
słonecznikowe przebija nawet wersję
orzechową. Kanapki z
masłem słonecznikowym przetestowane, ciężko było się od nich oderwać, ciężko było nie zjeść kolejnej i kolejnej! A do czego jeszcze to masło? Zastosowań jest wiele! Idealne będzie do owsianki, do
manny, do ... Wiecie co? Najlepiej oczywiście smakuje wyjadane łyżeczką (palcem!) prosto ze słoiczka. Swoją
drogą - dopiero co słoiczek był pełny, a tu już połowy nie ma, ups! Gdzie to
masło, gdzie?!
MASŁO
SŁONECZNIKOWEPrzepis (jeden słoiczek):350g pestek
słonecznika1/2 łyżeczki
soliPestki słonecznika podprażyć na patelni, co jakiś czas mieszając - kilka minut, aż do zarumienienia. Jeszcze ciepłe zblendować razem z
solą w blenderze kielichowym - najlepiej partiami, uzyskamy wtedy lepszy efekt. Gotowe
masło przełożyć do słoiczka. Przechowywać w suchym miejscu.