ßßß Cookit - przepis na (domowe) masło słonecznikowe!

(domowe) masło słonecznikowe!

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kochacie masło orzechowe? Pokochacie masło słonecznikowe! To moja nowa miłość! Minimum składników, odrobina cierpliwości przy blacie kuchennym i maksimum doznań smakowych! Masło słonecznikowe w wersji domowej to mój nowy faworyt wśród smarowideł. Już nigdy więcej kupnego masła! I to słonecznikowe przebija nawet wersję orzechową. Kanapki z masłem słonecznikowym przetestowane, ciężko było się od nich oderwać, ciężko było nie zjeść kolejnej i kolejnej! A do czego jeszcze to masło? Zastosowań jest wiele! Idealne będzie do owsianki, do manny, do ... Wiecie co? Najlepiej oczywiście smakuje wyjadane łyżeczką (palcem!) prosto ze słoiczka. Swoją drogą - dopiero co słoiczek był pełny, a tu już połowy nie ma, ups! Gdzie to masło, gdzie?!
MASŁO SŁONECZNIKOWE
Przepis (jeden słoiczek):
350g pestek słonecznika
1/2 łyżeczki soli
Pestki słonecznika podprażyć na patelni, co jakiś czas mieszając - kilka minut, aż do zarumienienia. Jeszcze ciepłe zblendować razem z solą w blenderze kielichowym - najlepiej partiami, uzyskamy wtedy lepszy efekt. Gotowe masło przełożyć do słoiczka. Przechowywać w suchym miejscu.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/08/domowe-maso-sonecznikowe.html