Wykonanie
Szybko, smacznie, zdrowo, bez zbędnych, sztucznych barwników, bez
skrobi modyfikowanej!
Budyń. Domowy. "Surowy", więc idealny również dla osób będących na diecie wegańskiej. Ostatnio sama lubię z nią kombinować. Były
ciasteczka, dzisiaj przyszedł czas na
budyń. W korzennych smakach. Naturalnie słodki, naturalnie gęsty i bardzo rozgrzewający. Kto się skusi? Na śniadanie? A może na deser lub podwieczorek?
"
BUDYŃ" KORZENNY (RAW)
Przepis (jedna porcja):
1
marchewka100ml
wody4
goździki1
banan1
pomarańcza1/2 łyżeczki
kakaoszczypta
cynamonuszczypta
imbiruszczypta
kardamonuziarenka z 1/2
laski waniliiMarchewkę umyć, obrać i pokroić na małe kawałki/plastry. Wrzucić do rondelka.
Pomarańczę obrać, skórek nie wyrzucać - dodać je do
marchewki. Dodać jeszcze
goździki, zalać
wodą i postawić na ogniu. Gotować przez kilka minut, aż
marchewka będzie zupełnie miękka (około 15-20 minut). W tym czasie
pomarańczę pokroić i wrzucić do blendera. To samo z zrobić z
bananem - obrać, pokroić, wrzucić do blendera. Dodać
przyprawy:
kakao,
cynamon,
imbir,
kardamon oraz
wanilię. Zmiksować na gładką masę. Gdy
marchewka będzie już gotować (miękka): wyjąć z rondelka skórki
pomarańczy oraz
goździki, wyrzucić.
Marchewkę razem z
wodą dodać do zblendowanego
banana i
pomarańczy. Ponownie zmiksować całość, na jednolitą, gładką masę. Przełożyć do rondelka i podgrzać. Podawać (najlepiej na ciepło, chociaż można też na zimno).
Kochani! Przypominam i jednocześnie w dalszym ciągu bardzo, bardzo, bardzo, bardzo Was proszę o wsparcie mnie oraz mojej owsianki w Finale Konkursu Kulinarny Blog Roku 2013! Głosować możecie TUTAJ, wystarczy że zalogujecie się na stronie www.kulinarni.pl za pomocą facebook'a i klikniecie "głosuj" przy PIECZONEJ
JOGURTOWO-TRUSKAWKOWEJ OWSIANCE! Oprócz tego, że przyczyniacie się do spełnienia mojego marzenia to sami macie szansę wygrać świetne nagrody - do zgarnięcia sprzęt kuchenny!