Wykonanie
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta ... Pierniczki upieczone i udekorowane (czy to normalne, aby
mieć zakwasy po kuchennym szaleństwie?!), choinka mieni się kolorowymi lampkami, w całym domu pachnie
pomarańczami i
cynamonem,
kapusta z
grochem i z
grzybami się gotuje, w planach jest jeszcze lepienie uszek, pieczenie miodownika, robienie klusek z
makiem, gotowanie czerwonego barszczu. Krzątam się po domu, kursuję
między pokojami, a kuchnią, pod nosem podśpiewuję kolędy. Razem z rodzicami pracujemy niczym elfy! Nie sposób nie czuć, że już zaledwie za dwa dni (łącznie z dzisiejszym!) zasiądziemy wszyscy przy wigilijnym
stole. Śniadanie też iście w świątecznych smakach, bo nie wiem, jak Wam, ale mi
mak i
pomarańcze zdecydowanie kojarzą się ze świątecznym czasem. Zjadam i ruszam do dalszej pracy!
Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych Halina2 łyżki masy makowej (u mnie: domowa)1 (średnia)
pomarańcza1 łyżka
miodu1 szklanka
mleka1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
imbiruszczypta
kardamonuPłatki owsiane wsypać do rondelka, zalać
mlekiem, zagotować. Trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia.
Pomarańczę obrać, podzielić na mniejsze kawałki, umieścić w kielichu blendera. Dodać masę
makową,
miód,
cynamon,
imbir i
kardamon. Gdy
płatki owsiane będą już gotowe (gęste), zdjąć rondelek z ognia i przełożyć owsiankę do kielicha blendera. Wszystkie składniki zblendować, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przełożyć ponownie do rondelka, chwilę podgrzać. Przełożyć do miseczki. Podawać.