ßßß
Dynia, dynia, wszędzie dynia! Po prostu nie mogę się jej oprzeć. Ale z drugiej strony po co? Poddaję się pomarańczowej królowej i oddaję się dyniowemu szaleństwu!Dzisiaj na śniadaniowym stole zagościła owsianka z dynią. Solidna porcja rozgrzewającej jesiennej owsianki. Sama owsianka jest dość słodka a śliwki ukryte na dnie są miłą niespodzianką nieco przełamują tę słodycz.Składniki na dwie duże porcje:-9 łyżek płatków owsianych górskich-1 łyżka siemienia lnianego-1/2 szklanki pure z dyni-4-6 śliwek-1-2 łyżeczki miodu-2 szklanki mleka-1/2 łyżeczki cynamonu-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej-1/4 łyżeczki imbiru-1/4 łyżeczki kardamonu-2 łyżki pestek dyniPłatki i siemię mieszamy w rondelku, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do wchłonięcia całości mleka i napęcznienia.Ze śliwek usuwamy pestki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na dnie kokilek lub innych niewielkich naczyń do zapiekania.Do masy owsiankowej dodajemy miód, przyprawy, pure z dyni i mieszamy dokładnie. Wszystko wykładamy na śliwki. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Zapiekamy około pół godziny w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego!