Wykonanie
Dynia,
dynia, wszędzie
dynia! Po prostu nie
mogę się jej oprzeć. Ale z drugiej strony po co? Poddaję się pomarańczowej królowej i oddaję się dyniowemu szaleństwu!Dzisiaj na
śniadaniowym stole zagościła owsianka z
dynią. Solidna porcja rozgrzewającej jesiennej owsianki. Sama owsianka jest dość słodka a
śliwki ukryte na dnie są miłą niespodzianką nieco przełamują tę
słodycz.Składniki na dwie duże porcje:-9 łyżek
płatków owsianych górskich-1 łyżka
siemienia lnianego-1/2 szklanki
pure z dyni-4-6
śliwek-1-2 łyżeczki
miodu-2 szklanki
mleka-1/2 łyżeczki
cynamonu-1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej-1/4 łyżeczki
imbiru-1/4 łyżeczki
kardamonu-2 łyżki pestek dyni
Płatki i siemię mieszamy w rondelku, zalewamy
mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do wchłonięcia całości
mleka i napęcznienia.Ze
śliwek usuwamy pestki.
Owoce kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na dnie kokilek lub innych niewielkich naczyń do zapiekania.Do masy owsiankowej dodajemy
miód,
przyprawy,
pure z dyni i mieszamy dokładnie. Wszystko wykładamy na
śliwki. Wierzch posypujemy
pestkami dyni. Zapiekamy około pół godziny w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego!