Wykonanie
Naprawdę dawno (a może nawet nigdy?) nie
jadłam tak delikatnego, tak kremowego, tak aksamitnego
puddingu! Wszystko za sprawą
awokado, które odpowiedzialne jest tutaj za tą niesamowitą konsystencję. To śniadanie zapewnia niesamowite doznania smakowe. Zielone
awokado. Żółty
banan. Brązowe
kakao. Trzy smaki. Trzy kolory. Trzy
razy: tak!
Trio idealne! Do tego
trio bardzo zdrowe. Bo
awokado, więc zdrowe tłuszcze. Bo
banan, więc zdrowa, naturalna
słodycz. Bo
kakao, więc zdrowa energia na cały dzień. Kogoś jeszcze muszę zachęcać?
/Przygotowany w Speedcook'u/Przepis (jedna porcja):1
banan50ml
wody200ml
mleka ryżowego1/2 miękkiego
awokado1 łyżka gorzkiego
kakao3 łyżki
płatków ryżowych HalinaMleko ryżowe i
wodę wlać do rondelka, zagotować.
Banana obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do gotującego się
mleka z
wodą dodać
płatki ryżowe oraz
banana, zmniejszyć ogień, gotować, co jakiś czas mieszając, aż
płatki ryżowe zgęstnieją (około 10 minut). Gotowe
płatki ryżowe zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Awokado obrać ze skórki. Ostudzone
płatki ryżowe podzielić na dwie części. Pierwszą część umieścić w naczyniu miksującym, dodać
awokado. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 30 sekund. Włączyć. Gotowy krem
ryżowy przełożyć do miseczki. W naczyniu miksującym umieścić drugą część
płatków ryżowych, dodać
kakao, ponownie nastawić maszynę: obroty 3, czas 30 sekund. Włączyć. Gdy obie masy będą już gotowe, nakładać naprzemiennie do miseczki, delikatnie zamieszać. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Po tym czasie podawać.