Wykonanie
Nie ma nic lepszego na taki dzień jak dzisiaj ( czyt. zimno i wieje ) niż gorąca
kasza manna.Każdy zapewne lubi ją robić na swój sposób. Mi samej od dziecka smakowała taka, jaką robił mój tata, czyli twarda jak kamień polana
sokiem wiśniowym własnej roboty. Zaś moja mama woli ją w wersji na słono, czego nigdy nie zrozumiem, z
masłem i
solą. Teraz moja ulubiona
kasza manna nie jest twarda jak kamień, ale nadal gęsta, z różnymi dodatkami jak np, świeże
owoce,
czekolada,
dżemy itp.Dzisiaj proponuję Wam i sobie na śniadanie:
Czekoladową kaszkę manna na
mleku ze świeżymi
malinami,
bananami i z dodatkiem
musli. Zapraszam !o.Składniki na jedną porcję :1 szkl.
mleka ( ja używam 0,5%, choć niektórzy mówią, że smakuje jak
woda : ))4 łyżki
kaszy mannejpół łyżki
kakaocoś do posłodzenia ( w moim wypadku 3 tabletki słodzika)pół
bananagarść
malinłyżka
musliMleko wlewamy do rondelka. Gotujemy na małym ogniu, dodajemy cukier/słodzik/miód i
kakao. Czekamy aż
mleko zacznie się gotować. Kiedy
mleko już będzie prawie chciało nam kipieć dodajemy
kaszę manną i energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy do miseczki i podajemy z dodatkami.Smacznego !